Тамара Коблик

Експерти розповіли, як виростити гарну цибулю

Якщо вирощувати цибулю без мінеральних добрив, то врожай буде нижчим, головки меншого розміру, але якість цибулі та строки зберігання зростуть

За кордоном усе більше площ займають цибульні гібриди. І тільки у нас перевагу віддають перевіреним сортам цибулі. Правда є в нас умільці, які вирощують справжні «дива» по 1,5 кг вагою. Про це пише agronews.

Довгий час найбільш популярним залишався сорт “Штутгартер різен”. Він простий, надійний, вдається у будь-яку погоду та на будь-яких ґрунтах. І тому займає 90% площ під цибулею в Голландії та дуже популярний у нас. Однак у нього приплющена форма цибулини, через що його складно різати. Крім цього цибулини дрібнуваті – частіше лише трохи більше 100 г. У найкращому разі їхня маса досягає 300 г. Тому багато хто став саджати більш зручні та великоплідні сорти. А за кордоном “Штутгартер різен” потіснили голландські гібриди.

Дуже великі сорти солодкої салатної цибулі – “Глобо”, “Карамель”, “Денсимор”, “Лілія”, “Кармен”. “Глобо” досягає 1 кг, інші виростають трохи крупніше 500 г. Але однаково вони дрібніші за “Ексибішн”. Цей досягає 1,5 кг. Виростити ці сорти складно. Обов’язково потрібно саджати через розсаду. Інакше вийде дрібна цибуля. За смаком цибуля цих сортів солодка, хоча й отут вона уступає сорту “Ексибішн”.

Проблем з солодкою цибулею ще більше чим зі “Штутгартен різен”. Її любить цибульна муха. І захищати посадки доводиться Базудином. До того ж всі солодкі сорти погано лежать. Пролежать вони від сили місяць.

Великими ці сорти цибулі виростають тільки при вирощуванні через розсаду. Але й розсаду потрібно підживлювати комплексними добривами один раз на тиждень. Коли буде наближатися час висадження розсади у відкритий ґрунт, її необхідно загартувати, тобто поступово привчити до зовнішнього повітря і температури.

З утворенням трьох-чотирьох справжніх листочків починає формуватися цибулина. У цей час вона має потребу у фосфорі та калії. Ці добрива вносять у ґрунт восени під перекопування. Перед весняним перекопуванням розкидають по 40-50 г аміачної селітри на кожний квадратний метр.

За літо, починаючи з червня, цибулі дають 3-4 підживлення з інтервалом 12-15 днів. Але треба бути обережними з азотними добривами: високі дози азоту для цибулі небезпечні, вони затримують утворення й дозрівання цибулин. Особливо шкідливими є пізні підживлення.

Якщо ж вирощувати цибулю без мінеральних добрив, то врожай буде нижчим, головки меншого розміру, але якість цибулі та строки зберігання зростуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео