Експерти розповіли, як правильно займатися спортом

спорт

Тернопільський тренер, розповіла, як без шкоди для здоров’я займатись спортом.

Коли краще тренуватися - ввечері або вранці? Насправді, великого сенсу в цих суперечках немає, оскільки не поставлене спочатку базове питання: до яких результатів прагне спортсмен. Корисними для скидання зайвої ваги можуть бути ранкові тренування, якщо вони аеробні і проводяться в різному темпі. Можна використовувати біг, але з періодичним прискоренням, без повної зупинки.

Кому корисні вечірні тренування. Користь від вечірнього тренування в процесі позбавлення від зайвої ваги (незалежно від типу вправ) буде тільки в тому випадку, якщо вона не супроводжується рясною трапезою. Це пов'язано з тим, що організм змушують використовувати свої внутрішні резерви для того, щоб покрити енергетичні потреби.

Особливості ранкових тренувань. Ранкові тренування з обтяженням допомагають зростанню м'язової маси, покращують силові показники, на відміну від вечірніх. З огляду на наявність зруйнованих після важкого тренування м'язових волокон, все це сильно гальмує ріст м'язів.

Заняття з ранку проводиться в повну силу, коли організм від трудового дня ще не втомився. Тренування, найчастіше, проводиться за олімпійським принципом: бери більше, кидай далі. І тільки у тренуванні з великою вагою під силу викликати гіперріст м'язової тканини.

Займатися ввечері або вранці?

Для більшості людей вибору немає - доводиться займатися вечорами, після роботи. Багато тренерів вважають це оптимальним рішенням. Більшість фахівців дотримуються думки, що ранкові тренування сильно навантажують серце. В цьому випадку радять відмовитися навіть від ранкових пробіжок і зарядки. При цьому висувається така аргументація: вночі люди сплять, серце працює повільно, кров гусне. При різкому пробудженні організму трапляється різке почастішання серцебиття. Серце змушує ганяти по судинах кров - важку в'язку рідину. Коли серце починає працювати в повну силу, а інші елементи кровоносної системи працюють в режимі напівсну, який розрахований на знижені навантаження. Виходить, ранкова інтенсивне навантаження не тільки не корисна серцю, але ушкоджує судини і капіляри.

Аргумент на користь ранкового тренування  Низькоінтенсивне ранкове тренування дозволить ефективно позбутися від жирових відкладень. Це пов'язано з тим, що вранці організм виявляється в стані дефіциту глікогену - за ніч цей елемент встигає вигоріти. Чим тривалішим буває стадія голодування, тим ефективнішою буде ранкове тренування. З ранку, до того ж, буває вкрай низьким рівень інсуліну в крові, а інсулін заважає спалювати жири, тому його відсутність саме по собі збільшує витрату жирів. Варто відзначити також, що ранкове тренування провокує підвищений метаболізм протягом усього дня.

Матеріал для колонки підготувала тренер танцювальної студії «Special dance» Тетяна Бастюк.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео