Експерти про пенсійну реформу: спочатку скасуйте податок

Про це сказав керівник громадської організації «Публічний аудит» Максим Гольдарб на прес-конференції в Києві.

«Так, накопичувальна система довела свою ефективність у багатьох розвинених країнах. Але у нас виникає питання щодо того, що буде з гривнями, які люди почнуть відраховувати в цю систему. Регулятор, який повинен контролювати ситуацію на валютному ринку, не виконує свої функції, передбачені Конституцією, тобто йдеться про відповідальність за стабільний курс національної валюти», – сказав Гольдарб.

Він також не відкидає, що введенню нинішніх реформ може перешкодити зміна влади. На його думку, ті, хто сьогодні починає реформу, можуть її не завершити, а нова влада навряд чи візьме на себе відповідальність за попередників.

«Третій ризик пов’язаний з тим, яким чином і хто саме буде розпоряджатися коштами до тієї пори, поки людина не вийде на пенсію. Хто цей чиновник, хто цей великий економіст? І хто буде контролером, який буде дивитися за тим, як буде розпоряджатися накопичувальна система коштами громадян. Ці питання є ризиками», – резюмував експерт.

Гольдарб також висловив думку, що пенсійну реформу необхідно починати зі скасування оподаткування пенсій, яке є несправедливим стосовно пенсіонерів, які заробили свої пенсії до впровадження податку.

Як зазначив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко, щоб система запрацювала, Пенсійний фонд має бути бездефіцитним, яким він зараз не є. Він також заявив, що в Україні не діє адекватна солідарна система, бо збори в ПФ здійснюються не з усіх видів доходу.

«Щоб ця система запрацювала ефективно, зарплати повинні зрости в три рази. Крім цього, реформування пенсійної системи не повинно обмежуватися соціальною політикою. Без регуляції економіки та оподаткування система працювати не буде», – впевнений Гаврилечко.

За матеріалами УКРІНФОРМ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео