Орест Сарматський

Фахівець пояснив чому в Україні через 1,5 роки вже не буде корів (Агроновини)

0801 (Copy)

За прогнозами тваринників, в Україні запасів скотарства залишилося на півтора року. 

Через півтори роки корів в Україні вже не буде.

Про це повідомляє кандидат ветеринарних наук, експерт з ефективного управління тваринництвом Михайло Травецький пише agronews.ua.

За його словами, якщо розглядати проблематику питання з відновленням тваринництва в Україні глобально — необхідно змінювати підхід до цього на рівні країни. А для цього потрібно зробити все, щоб перевести її з сировинної зони, із зернового придатка Європи на вищий щабель розвитку.

- Нам потрібно попрацювати над тим, щоб ми стали виробляти більше продукції із доданою вартістю, в першу чергу коли мова заходить про продукцію АПК. На цьому етапі розвитку країни найбільш ефективним кроком відходу від сировинної стратегії може стати спроба здійснити задумане за допомогою тваринництва, — заявив Михайло Травецький.

Також він відмітив, що чинна програма держпідтримки тваринництва діє неефективно.

- Хоча представники Мінагро розповідають нам про програми держпідтримки, і що ледь не будь-хто з бажаючих може легко отримати допомогу, на практиці все проходить у вибірковому порядку. Дотації заточені під великого товаровиробника, а дрібним (хто тримає 1,2-5 корів) тієї допомоги просто не вистачить. Щоправда, варто визнати, що багато проблем у пересічних людей все ще виникає через необізнаність. Вони просто не знають, що теоретично можуть отримати допомогу, і не розуміють порядку процедур та механізму, як можна отримати дотацію і що для цього потрібно зробити, — пояснив експерт.

Найкращий сир у світі визначили в Іспанії

Днями в Іспанії пройшов щорічний міжнародний конкурс сирів World Cheese Awards. За перемогу цього року змагалося 4079 видів сирів. Найкращий сир року обирали 250 суддів з різних країн, зокрема, і з України.

Брали участь в конкурсі й українські сировари. Утім, найкращим сиром 2021 року було визнано продукт іспанської сироварні Quesos&Besos – козячий м’який сир Оlavidia. 

Pasted into Фахівець пояснив чому в Україні через 1,5 роки вже не буде корів (Агроновини)
Pasted into Фахівець пояснив чому в Україні через 1,5 роки вже не буде корів (Агроновини)

Участь у визначенні найсмачніших сирів взяла Оксана Чернова. Вона стала першою українською суддею на світовому конкурсі. Оксана була капітаном однієї з команд суддів, а також увійшла до Super Gold Jury – групи суддів, які обирали фіналіста конкурсу World Cheese Awards.

У національному відборі ProCheese Awards переміг сир від виробника «Доообра ферма». Саме ця компанія представляла Україну на міжнародному конкурсі в Іспанії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео