Орест Сарматський

В одній із областей України знищать близько 3 тис.га. яблуневих садів (Агроновини)

0602 (Copy)

У Вінницькій області через збитковість вирощування яблук у поточному році можуть викорчувати близько 3 тис. га садів.

Про це розповів генеральний директор Корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк.

- Якщо торік ми в цей час з садка продавали сортові яблука по 10-15 грн за кг, то зараз максимум беруть за 4-4.50 грн. І собівартість яблук, щойно зібраних із садка, в середньому становить 4-4.50 грн за кг. Але ж 30% врожаю – це так званий нестандарт. Це яблука, які постраждали від вітру, граду або просто впали на землю. Ще вчора переробні підприємства їх брали по 2 грн, а сьогодні максимум 1.50-1.60 грн за кг дають. Тобто, цьогоріч у садівництві вимальовується мінусова рентабельність. Я не знаю, як господарства зможуть з цим впоратися. Сьогодні наші підприємства вже хочуть корчувати сади. Я впевнений, що цього року десь 2-3 тис. га садків у нас викорчують, – зазначив Семенюк.

За його прогнозами, цей процес може розпочатися одразу після завершення збору врожаю. Область може втратити до 15% із близько 23 тис. га яблуневих садів. Із них майже 12 тис. га зосереджені у підприємствах Корпорації «Вінницясадвинпром».

Також генеральний директор Корпорації «Вінницясадвинпром» зауважує, що цього року сезон видався вкрай важким. Зокрема, у період цвітіння через негоду садівникам довелося обприскувати яблуні дорогими отрутохімікатами по 25-30 разів. Інакше кондиційного врожаю зібрати не вдалося б.

Отже, фахівець прогнозує, що аграрії відмовлятимуться від садівництва на користь вирощування більш вигідних кукурудзи та олієвмісних культур, які не потребують цілорічного виробничого циклу та менш затратні технологічно.

Селекціонери виростили новий сорт сливовидних томатів

Італійський підрозділ міжнародної дослідницької компанії Top Seeds International представив новий сорт сливовидних томатів Fanello.

Це - результат більше чотирьох років досліджень. Крім високої врожайності, якості і зовнішнього вигляду томатів, дослідники TSI Italia зосередили увагу на смакових якостях плодів.

- Ринок сливовидних томатів сильно орієнтований на смак, і Fanello повністю задовольняє цю потребу, фактично навіть піднімаючи планку, так як новий сорт відрізняється високим показником солодощі за шкалою БРІКС (до 11°), — повідомив Фабріціо Іурато, розробник і торговий представник Top Seeds International в Італії.

Pasted into
Pasted into

Томати Fanello яскраво-червоного кольору, плоди міцно кріпляться до стебла, що допомагає зберегти їх свіжість і товарний вигляд. З точки зору вирощування Fanello універсальний, його можна висаджувати з вересня до кінця травня, а збір врожаю відбувається з листопада по серпень. Після випробувань в Сицилії, які проходили в лютому і березні 2021 року, томати почали вирощувати в центральній частині Італії.

Назву томатам дали на честь регіону Fanello (комуна Вікторія, Регіон Сицилія), де знаходиться ринок фруктів і овочів.

- Ми хочемо, щоб ця назва прославила Сицилію і регіон, де вивели томат, що надалі допоможе просувати його на міжнародному ринку, — додав Росаріо Прівітера, Регіональний менеджер Top Seeds International в Центральній і Південній Італії.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео