Фермер заробляє на спаржі по 400 тис. грн/га (Агро-новини)
Власник комунального підприємства «Садовод» Юрій Марчук займається вирощуванням плодово-ягідних саджанців та спаржі. На його думку, в Україні можна створити вигідний бізнес на свіжій спаржі, салаті, броколі та ягодах, повідомляє gazeta.ua.
Він розповів, що з гектара заробляє мінімум 400 тис. грн. Наступна за рентабельністю — суниця. Усе інше — далеко позаду. З гектара кукурудзи гарний агроном витягне максимум 10 тис. грн.
«Чотири роки тому вирішив зайнятися спаржею. Купив насіння в США. Були проблеми з розмитненням, бо з’ясувалося, що спаржу не можна завозити в Україну — цієї культури немає в державному реєстрі. У радянські часи вважали, що спаржа — це не їжа», — повідомив Юрій Марчук.
Торік фермер отримав перший урожай спаржі. Імпортна спаржа сьогодні коштує 350–380 грн/кг, а українську продають за 150–180 грн.
«На машині вивезли 350 кілограмів у Київ, на базар «Столичний». Його керівники так здивувалися, що дали нам найкраще місце. Термін реалізації спаржі — п’ять діб. Привезена з Перу — то вже не спаржа. Одна з найбільших на ринку роздрібної торгівлі в Україні компанія нам одразу замовила 50 т. Ми змогли дати лише 10т. А торговельних мереж ще чимало, і ринок спаржі ростиме», — розповів фермер.
Вчені вивели картоплю з підвищеним вмістом вітамінів А та Е
Вчені з Університету штату Огайо та Італійського національного агентства з нових технологій розробили «золоту» картоплю з підвищеним рівнем вітамінів А і Е.
Результати їх дослідження опубліковані в журналі PLOS ONE.
Картопля – це один з найбільш поширених продуктів рослинного походження, що споживається людиною, але вона має низький рівень життєво важливих поживних речовин, таких як бета-каротин (провітамін А) та вітамін Е. Дослідники використали генну інженерію для збільшення кількості каротиноїдів і ксантофілів провітаміну А у картоплі, а потім вивчили біодоступність поживних речовин у симульованій травній системі у звареній картоплі дикого типу та золотистих (жовто-оранжевих) бульбах.
Результати показали, що порція золотої картоплі може забезпечити до 42% рекомендованого щоденного дитячого прийому вітаміну А і 34% рекомендованого споживання вітаміну Е. Також виявили, що жінки репродуктивного віку можуть отримати 15% рекомендованого споживання вітаміну А і 17% рекомендованого споживання вітаміну Е з тієї ж 150-грамової порції.
Україні треба розробити законодавство про органічне виробництво — експерти
Український ринок органічної продукції має величезний потенціал, але розвиток стримується відсутністю ефективного регулювання галузі. Відповідний Закон досі не запрацював, тому жоден вітчизняний виробник не є сертифікованим за українським законодавством, а органічна продукція нерідко стає об’єктом фальсифікації, повідомляє brdo.com.ua (Офіс ефективного регулювання).
«Ринок розвивається в умовах абсолютної недієвості чинного законодавства у сфері органіки. Відповідний закон в Україні не запрацював, як наслідок — жоден український виробник не сертифікований за українським законодавством. 100% органічного ринку сертифіковано за іноземними стандартами, а відтак Держпродспоживслужба не може проконтролювати відповідність продукції. Через це товари на полицях наших магазинів часто стають об’єктом фальсифікації», — зазначив керівник сектору «Сільське господарство» BRDO Андрій Заблоцький.
За його словами, сегмент органічного сільського господарства взагалі не відображається державною системою статистики. Прогалини законодавства унеможливлюють створення самого органу з оцінки відповідності (сертифікації) у сфері органічного виробництва. Як наслідок, відсутній і реєстр виробників органічної продукції.
На сьогодні площа сертифікованої органічної землі в Україні складає близько 410 тис. га, що становить лише 1% від загального об’єму с/г угідь. Водночас Україна входить до 20 країн світу з найбільшим земельним банком під органічним виробництвом.