Орест Сарматський

Фермери Тернопільщини розповіли про наболіле

ya-25212 (Copy)

Скасувати ліцензії на паливо вимагають аграрії Тернопільської області разом із своїми колегами з інших регіонів України.

Як повідомляється, Всеукраїнський Конгрес Фермерів вимагає звільнити сільгоспвиробників від необхідності отримання ліцензії на зберігання палива і замінити її на просте декларуванням місць та ємностей зберігання. Також – зменшити штраф за зберігання пального без подання такої декларації.

Про це заявив голова ВКФ Іван Слободяник у відеозверененні до Верховної Ради і податкової служби України.

- Мова – про наслідки для фермерів ліцензування на зберігання пального. Його запровадили, як елемент боротьби з нелегальними АЗС. Для цього в листопаді 2018 року Рада ухвалила закон, суть якого в тому, що підприємства, які зберігають та закуповують пальне, мають отримати ліцензії на таке зберігання, інакше штраф – 500 тисяч гривень.

Під дію цього закону потрапили і сільгоспвиробники, бо вони зберігають і використовують паливо. Пропри те, що аграрна спільнота тоді розкритикувала положення закону, всіх аграріїв зобов’язали з 1 липня 2019 року отримати спеціальні ліцензії на зберігання пального, - йдеться у повідомленні.

Додамо, аграріям публічно пообіцяли, що проблем ані з видачею ліцензії, ані з подальшими перевірками – не буде. Але півмільйонний штраф залишили. Всі прекрасно тоді розуміли, що ліцензування на зберігання пального, навіть у спрощеному варіанті – це ще один інструмент тиску на фермерів.

Насправді закон дає тільки наступні підстави для перевірок: за результатами перевірки інших платників податків виявлені факти, які свідчать про можливі порушення платником законодавства щодо обігу пального та за наявної інформації від державних органів чи місцевого самоврядування про можливі порушення платником податків.

Саме тому ВКФ закликає аграрний та податкові комітети Парламенту втрутитись і припинити тиск податкової на фермерів.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео