Орест Сарматський

Фільм режисера з Тернопільщини братиме участь у відборі на «Оскара»

14570214_1097062090349523_4141752054556676820_n

Кінострічка про добровольця, Героя України, оперного співака Василя Сліпака, який загинув на Сході України – «Міф» (режисер Леонід Кантер та Іван Ясній) – серед номінантів на премію «Оскар» від України.

Український Оскарівський Комітет завершив прийом заявок для участі національних фільмів у відборі на висування фільму на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв і наук у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою». Про це йдеться на сайті Комітету.

Цього року в національному відборі участь братимуть 6 фільмів: «Брама» (реж. Володимир Тихий, Україна, 106 хв), «Вулкан» (реж. Роман Бондарчук, Україна, Німеччина, Монако, 103 хв), «Донбас» (реж. Сергій Лозниця, Україна, Німеччина, Франція, Нідерланди, Румунія), «Кіборги» (реж. Ахтем Сеітаблаєв, Україна, 112 хв), «Коли падають дерева», (реж. Марися Нікітюк, Україна, Польща Македонія, 88 хв) та «Міф» (реж. Леонід Кантер, Іван Ясній, Україна, 63 хв).

Нагадаємо, що Іван Ясній – уродженець Тернопільщини. Разом з нині покійним Леонідом Кантером створив фільм-думу «Міф». Це – документальна історія життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом. Ще юнаком він поїхав зі Львова співати в Канаду та США, виступив у Карнегі-холі. Вигравши міжнародний конкурс у Франції, став солістом Паризької опери.

У Василя був рідкісний голос – контр-тенор. Таких голосів у світі небагато. Але ще рідше трапляється поєднання контр-тенора і бас-баритона, якими природа наділила Василя Сліпака. Однією з найулюбленіших композицій була арія Мефістофеля. Саме від імені цього персонажа згодом Василь взяв собі псевдо – Міф.

97834-1-1024x617
97834-1-1024x617

Василь прожив у Франції 19 років і мав там все, що ми звикли називати «щастям»: ім’я, гарну роботу, вірних друзів і кохання. Він брав активну участь у Революції Гідності, очоливши демонстрації у Франції, а згодом створив потужну волонтерську організацію «Українське Братство», спрямовану на підтримку України.

Здавалося б, робив достатньо, як для людини творчої професії. Але Василь вирішив залишити сцену та багатообіцяючу кар’єру в Європі й стати до лав добровольців, коли в його рідну Україну прийшла війна. Під час виконання бойового завдання Василь «Міф» Сліпак героїчно загинув від кулі снайпера.

Що важливіше: кохання до дівчини чи до Батьківщини? Чи варто митцям брати до рук зброю, чи боротись в інший спосіб? Чому друзі та рідні не відмовили Василя йти на фронт? Україна понад усе чи не все? – відповіді на ці та інші питання у фільмі «Міф».

29-го серпня у кінотеатрі «Жовтень» відбудеться прес-показ фільму-претендента від України та прес-конференція з цієї нагоди.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео