Віра Олександрович

Головний медик Тернополя: «Між Міжнародним свідоцтвом про вакцинацію і «ковідним сертифікатом» є вагома різниця»

Даньчак

Фахівці в Україні вже готуються до введення так званого «ковідного сертифікату», тобто довідки/книжечки, яку розробляють з урахуванням вимог Євросоюзу та ВООЗ і планують до запуску із 1 липня 2021 р. Крім того, у світі вже існує Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. 

Пояснити, у чому різниця між цими документами, навіщо і коли вони будуть потрібні українцям, кореспондент «Терену» попросив начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василя Даньчака.

- Дійсно є певні відмінності між згаданими вами документами, - каже він. – Зокрема, кожен громадянин України вже може отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Воно може бути потрібним для перетину кордону країни, що цього вимагає. Видають таке Міжнародне свідоцтво у паперовій формі, але тільки тим людям, які отримали щеплення другою дозою вакцини.

До слова, таких людей у нашій області вже є понад 3 тисячі. Причому у свідоцтві вказують і дати, коли були зроблені щеплення, й інформацію про те, яку вакцину отримала людина. 

- Отримати такий документ можна, звернувшись до свого сімейного лікаря, - уточнює фахівець. – Є певна процедура. Свідоцтво заповнюють англійською і французькою мовами. Звісно ж, текст дублюється українською. Там обов’язково має бути підпис лікаря, який видав свідоцтво, штамп медичного закладу, де оформили цей документ. Звісно ж, цей заклад має бути зареєстрованим в Єдиній електронній системі охорони здоров'я України. 

«Ковідний сертифікат» - це зовсім інший документ. Якщо Міжнародне свідоцтво вже давно затверджене, то таку довідку в Україні планують запустити із 1 липня 2021 р.

- Наразі тривають активна розробка і впровадження «Ковідного сертифікату», - продовжує Василь Даньчак. – Цей документ дійсно має відповідати вимогам Євросоюзу та ВООЗ. Вагома різниця у тому, що сертифікат міститиме не лише дані про вакцинацію, а й інформацію про позитивні ПРЛ-тести або дату, коли ви одужали від COVID-19. 

Важлива річ – «ковідний сертифікат» можна буде отримати як у паперовому, так і в електронному форматі. До того ж, він міститиме QR-код. Тож цей документ, за словами медика, врешті планують ввести у застосунок «Дія», а звідти людина зможе отримати його навіть через власний смартфон.

- Планується, що має бути дві версії «ковідного сертифікату»: внутрішній - для користування всередині країни і зовнішній - для виїзду за кордон, - уточнює Василь Даньчак. – Проте наголошую, міжнародні вимоги до такого сертифікату ще не затверджені, тому формат цього документу може в остаточному варіанті виглядати по-іншому.

Довідка. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію:

  • можна отримати, якщо ви завершили цикл імунізації від COVID-19;
  • документ - лише в паперовому форматі;
  • заповнюється англійською або французькою мовою, додатково – українською;
  • термін дії свідоцтва - 1 рік (із можливістю продовження»;
  • міститиме персональні дані пацієнта: прізвище та ім’я латинкою записуватимуть, як у закордонному паспорті громадянина, або за правилами транслітерації;
  • у такий документ вноситимуть інформацію про вакцинацію: назва вакцини, дата вакцинації тощо.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео