Віра Олександрович

Головний податківець Тернопільщини похвалив тих, хто не ризикує і не маніпулює показниками

Яцина_комп

Тернопільський бізнес уже отримав 522 млн грн відшкодованого податку на додану вартість (ПДВ). Повернення насамперед отримали ті, хто не ризикує і не маніпулює показниками.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Із початку року суб’єктам підприємницької діяльності-юридичним особам з Тернопільщини відшкодували 522 млн грн ПДВ, що на 118 млн грн більше, ніж торік, - каже начальник головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина. - Варто зауважити, що переважну частину заявлених сум ПДВ платники отримують за результатами камеральних перевірок. 

За його словами, завдяки ефективній роботі Електронного реєстру відшкодування ПДВ повернення цього податку відбувається своєчасно. 

- Такий сервіс функціонує у відкритому режимі та демонструє громадськості, що процес адміністрування та відшкодування ПДВ є автоматичним, прозорим та виключає будь-які можливості маніпулювання з відшкодуванням платежу, – пояснює посадовець. - Відтак, якщо підприємство не маніпулює з показниками податкової звітності та не застосовує ризикових операцій, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів, то отримує бюджетне відшкодування у строки, визначені нормативно-правовими актами. 

За результатами проведених перевірок податковими органами області, цьогоріч вдалося упередити заявлене бюджетне відшкодування ПДВ на 14 млн грн.

- Загалом у січні-вересні цього року про відшкодування ПДВ повідомив 136 суб’єктів господарювання краю, - уточнює Михайло Яцина. - Заявлена платниками до повернення сума склала 531 млн грн.

На початку жовтня цього року загальний залишок заявленого невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ становив 74 млн грн, оскільки 58 млн грн перебувають на стадії перевірок і процедурі бюджетного відшкодування, згідно з вимогами податкового законодавства, а 16 млн грн – у судовому та адміністративному розгляді.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео