Віра Олександрович

Головний прокурор Тернопільщини – про амбулаторії, смерть немовляти і побиття хлопчика (відео)

Доля кількох резонансних справ цікавила тернопільських журналістів під час першого брифінгу керівника Тернопільської обласної прокуратури Андрія Миколайчука.

Про судові перспективи справи про вбивство Іринки Мукоїди, розслідування смерті новонародженого на Кременеччині і чимало іншого розповів посадовець сьогодні, 30 листопада.

Пресконф2
Пресконф2

Насамперед варто згадати, тернопільські прокурори вже передали до суду кримінальну справу про службове підроблення і привласнення бюджетних коштів, виділених на медичні амбулаторії. Головна підозрювана у цій справі – директорка товариства, яка ще у 2018 році уклала договір із обласним управлінням охорони здоров’я щодо будівництва у регіоні приміщень для медиків первинної допомоги. Втім, це – далеко не все, що з’ясували прокурори. Як стверджує Андрій Миколайчук, слід чекати ще кількох подань до суду, бо зловживання щодо бюджетних коштів помітили у значно більшій кількості амбулаторій.

Справа про вбивство немовляти – жахливий випадок, що стався у Кременецькому районі у серпні 2020 р, також нині перебуває у провадженні обласної прокуратури. Нагадаємо, тіло новонародженої дитини мати викинула у туалет. Тож правоохоронці проводили розслідування за статтею 117-ю кримінального кодексу України – «вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини». Жінці максимально загрожувало до 5-ти років за ґратами. Але під час експертизи, як виявилося, не змогли з’ясувати, чи дитина буда живою після народження. Тепер дії поліцейських перевірятимуть прокурори, наголосив Андрій Миколайчук. Долю горе-матері врешті мають вирішити судді.

Натомість справа про вбивство випускниці Іринки Мукоїди у Вишнівці, – вже давно у суді. Розгляд – закритий, адже підозрюваний – неповнолітній. І в цій ситуації затримки цьогоріч сталися через те, що учасники розгляду захворіли на коронавірус. Тепер уже все залежить від сторони відповідача, адже матеріали справи перед дебатами передали їм на ознайомлення. Цілком ймовірно, що суд відновить засідання вже у грудні, припустив Андрій Миколайчук.

Складно поки що робити якісь прогнози щодо випадку із побиттям 4-річного хлопчика. Річ у тім, що прокурори, зважаючи на дикість ситуації, просили суддю взяти вітчима під арешт. Але його… відправили додому, причому за тією ж адресою де прописаний постраждалий. Андрій Миколайчук впевнений – того чоловіка мали ізолювати. Тим паче, щодо вітчима є провадження, яке розглядають зараз у суді. Через це прокурори знайшли інший вихід.

До речі, упродовж 11 місяців 2020-го у прокуратурі Тернопільщини розслідували 22 469 різних кримінальних проваджень. У співпраці із поліцейськими загалом викрили 53 людини, які вчинили кримінальні корупційні правопорушення. Порушники вже відшкодували державі 1 млн 529 тис. грн.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео