Віра Олександрович

Головний прокурор Тернопільщини – про обшуки на Листопадовій і Грушевського (відео)

Вилучені під час обшуків у Тернопільській обласній держадміністрації (ОДА) документи відразу передали на експертизу. Чекати на висновки фахівців, вірогідно, доведеться довго, вважає прокурор області Петро Бойко.

Нагадаємо, слідчі дії у «білому домі», що на вул. Грушевського, 8, відбувалися ще 21 січня, причому у двох обласних управліннях відразу: капітального будівництва і охорони здоров’я.  

– Є ряд кримінальних проваджень, досудове розслідування яких здійснюється, – розповідає Петро Бойко. – Саме це розслідування нами було активізоване з метою зібрання доказів. У ході обшуків отримано ряд документів, з урахуванням яких призначили експертизи. Лише після висновків експертів буде надана оцінка діям посадовців щодо використання ними бюджетних коштів.

Петро Бойко пояснив: справа стосується витрат субвенційних коштів на проведення ремонтів відразу на кількох об’єктах. 

До слова, це – не єдині кримінальні справи, розслідування яких нещодавно активізували, з метою зібрання доказів, зважаючи на оновлені пріоритети у роботі прокуратури. Наприклад, правоохоронці згадали про давню справу Архієпископа Мстислава (Гука), який раніше очолював Тернопільську та Хмельницьку єпархії Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Зауважимо, спершу отець «засвітився» під час розваг із дівчатами та алкоголем у місцевому кафе, а згодом його запідозрили у незаконному продажі монастиря за 382 тис. грн. Йдеться про Червоногородський замок або палац, пам'ятку архітектури XVII-XIX ст., розташовану в урочищі Червоне, що поблизу села Нирків Заліщицького району. Кошти, отримані від продажу об'єкта, начебто мали піти на реконструкцію костьолу. Куди ж вони врешті поділися, пояснити ніхто не зміг. 

– Наразі підозру нікому не оголосили, – каже він. – Проте розслідування активізували. І якщо певні факти підтвердяться, відповідні рішення внесуть до Єдиного реєстру досудових розслідувань… 

Принагідно згадав Петро Бойко і про обшуки у міській раді. Там також вилучили документи, які були потрібні для продовження слідства. Папери стосувалися лише вірогідної «оборудки» із приміщенням колишньої залізничної лікарні. Що цікаво, із міської ради вже двічі подавали прохання про зняття арешту з будівлі на вул. Франка, 3, де орендар начебто провів «покращення» на суму 4 млн грн.

– Чому у міській раді так вперто добиваються зняття арешту з тієї будівлі? Ну, напевно, про це треба запитувати у мерії. Я не можу коментувати дії посадовців тієї чи іншої установи, – розповідає прокурор. – До того ж, власне звернення про зняття арешту вже подавав і підприємець…

У цій справі також тривають експертизи, тому конкретики головний прокурор озвучити не міг. Те саме, за його словами, стосується і справи, відкритої через ухвалення скандального рішення про внесення змін до Генплану Тернополя. Адже саме після цього у місті почастішали пікети та мітинги борців проти забудови зелених зон. Усе «вперлося» також в експертизи. Без цього місцеві правоохоронці не можуть робити подальші висновки і дії, пояснює Петро Бойко.

 – Документи передали в Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. Ви собі можете уявити, яка кількість експертиз триває у КНДІСЕ, окрім цієї? – запитує прокурор. – Причому у цьому випадку не йдеться про малий обсяг документів, наприклад, обмір якоїсь земельної ділянки 20 на 20 метрів. Очевидно, що аналіз триває уже достатньо довго. Нагадування їм надіслані. Маю надію, що їх сприймуть в експертній установі і незабаром ми матимемо висновок експерта.

До речі, під час першого брифінгу Петро Бойко також розповів про особисте і прозвітував про роботу упродовж місяця після призначення на посаду

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео