Віра Олександрович

Місяць на посаді: чим похвалився головний прокурор Тернопільщини (відео)

Про завдання, які перед ним поставило керівництво, а також – особисті пріоритети у роботі на Тернопільщині головний прокурор краю Петро Бойко розповів сьогодні, 31 січня.

Власне, це був перший брифінг посадовця. І значну частину зустрічі із представниками місцевих ЗМІ правоохоронець присвятив звіту про свою діяльність упродовж місяця.

Серед головних напрямків діяльності прокуратури, за його словами: розслідування корупційних злочинів, зловживань у банківській сфері, особливо при процедурі рефінансування, боротьба із наркоторгівлею, гральним бізнесом, а також нелегальним обігом пального і алкоголю. Окрім того, актуальними є розслідування оборудок із землею і незаконною вирубкою лісів. Власне, ці пункти є доволі «гарячими» на Тернопільщині, як і оцінка дій місцевих правоохоронців, підкреслив пан Бойко.

– Особливої ретельності нині вимагають злочини, вчинені організованими групами, – додає він. – Причому ми тепер будемо більше уваги звертати на роль осіб, чиї дії є латентними. Йдеться про тих, хто безпосередньо злочин не вчиняв, але мав опосередкований стосунок до затриманих у ході розслідування. 

Саме на основі аналізу роботи прокурорів у вищезгаданих напрямках оцінюватимуть тепер їхню ефективність, додає Петро Бойко. Тому 29 січня в обласній прокуратурі відбулася координаційна нарада, в якій взяли участь представники всіх правоохоронних структур краю. Принагідно присутніх також зорієнтували на пріоритети, визначені нинішнім Генпрокурором Русланом Рябошапкою.

Окрім того, правоохоронці тепер робитимуть акцент на актуальності справ, що перебувають під процесуальним керівництва прокуратури області. 

– Нас цікавить реальна конфіскація доходів, здобутих злочинним шляхом, – додає пан Бойко. – До того ж, ми будемо розширювати базу наявних експертиз. Нині фахівці місцевого науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України (НДЕКЦ) виконують 40 видів досліджень. Проте нам варто осягнути всі напрямки досліджень, необхідних для формування доказової бази. Адже, за нинішніх умов, часто надто довго треба чекати на висновки експертів.

Принагідно прокурор похвалився успіхами у 3-х розробках, які правоохоронці завершили впродовж останнього місяця. Зокрема, він згадав про затримання угруповання, яке підробляло документи і торгували ними через соцмережі.

Окрім того, Петро Бойко згадав про нещодавнє затримання на хабарі керівника одного з управлінь Фонду соціального страхування України в Тернопільській області. 

У суді чоловікові призначили заставу, якщо не помиляюся, у розмірі 128 тис. грн, – розповідає головний прокурор краю. – Цю суму він вніс. На майно підозрюваного в обсязі близько 0,5 млн грн наклали арешт. Всі вимоги слідства чоловік виконує.

Наостанок прокурор зробив акцент на резонансному затриманні групи наркодилерів. Про цю та інші нашумілі справи читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео