Орест Сарматський

Горіх кеш’ю підкорює світ, залишаючи волоський горіх, мигдаль і фісташку далеко позаду (Агроновини)

1301 (Copy)

Світова торгівля раніше мало відомим горіхом кеш’ю зростає величезними темпами, збільшуючись на 17,2% або $ 760 млн. щороку. Про це заявив під час свого виступу в рамках Національної конференції «Горіхи Молдови: ефективність виробництва і маркетингу» економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак, пише agri-gator.com.ua.

Для порівняння, експорт мигдалю росте на 6,4% або $ 315 млн. на рік, експорт волоського горіха – на 7,8% або $ 200 млн. щорічно, а експорт фундука – на 3% або $ 50 млн. на рік. На даний момент питома вага горіха кеш’ю в світовій торгівлі всіма видами горіхів вже досягла 27% і продовжує збільшуватися. Частка мигдалю в даний момент досягає 21%, а волоського горіху і фісташки – по 11%. Частка фундука в світовій торгівлі знизилася до 6% і також має тенденцію до подальшого зменшення.

Головними експортерами горіха кеш’ю в світі є В’єтнам та Індія. Ці країни заробляють на експорті кеш’ю мільярди доларів щорічно і зараз активно нарощують його виробництво. Також основними експортерами кеш’ю виступають Нігерія, Індонезія і Бразилія.

Україна зібрала один з найгірших врожаїв цибулі за останні 10 років

У 2018 році українські виробники цибулі зібрали один з найгірших врожаїв цибулі за останні 10 років. Як повідомляють аналітики AGRI-GATOR, за аналізований період менший валовий збір було зафіксовано лише у 2009 році – 876 тис.тонн.

Як свідчать останні звіти Державної служби статистики, у 2018 році виробництво цибулі склало 883,9 тис. тонн що на 10% поступається показникам 2017 року. Нагадаємо, що попереднього року всього в країні було зібрано  977 тис.тонн. В той же час, площі під цим овочем скоротилися не так суттєво – лише на 5%. Для порівняння, якщо у 2017 році під цибулею було зайнято 54,8 тис.га, то вже у 2018 році площа скоротилася до 52,5 тис.га.

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Як зауважують галузеві фахівці, така ситуація була доволі очікуваною. По-перше, ще під час посівної кампанії сільгоспвиробники повідомляли про скорочення площ, оскільки попередній рік був невдалим в плані продажів, і інтерес до подальшого вирощування дещо згас. По-друге, ще й погодні умови негативно вплинули на врожайність та якість врожаю. Так, у деяких районах південних областей спостерігалась аномальна посуха, а подекуди плантації цибулі постраждали від граду. Крім того, на зменшення пропозиції місцевої продукції на внутрішньому ринку вплинув і рекордний експорт у першій половині сезону. В той же час, країна й доволі активно імпортувала цибулю протягом сезону: тільки за перший місяць поточного року імпорт цибулі зріс в 1,5 рази.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео