Віра Олександрович

Греко-католицькі священники на Тернопільщині у пасхальні дні панахид на цвинтарях не служитимуть

Семенюк

Додаткові рекомендації щодо святкування Страсного тижня і Воскресіння Христового надав вірянам архиєпископ і митрополит кир Василій Семенюк. Оприлюднили ці поради на офіційному сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ).

Нагадаємо, про релігійні традиції у храмах на Тернопільщині під час карантину «Терен» уже повідомляв. Нове звернення очільника архиєпархії – цілком у дусі послання Блаженнішого Патріарха Святослава. Саме він нещодавно закликав усіх вірних УГКЦ до онлайн-участі у святкових богослужіннях.

«…У зв’язку із винятковою ситуацією, беручи участь у онлайн-трансляціях богослужінь, вірні зможуть отримати благословення пасхальних страв, залишаючись у своїх домівках, згідно із вимогами карантину, – йдеться у рекомендаціях кир Василія Семенюка. – Особливо наполягаємо і просимо, щоби особи, які належать до категорії ризику (літні і хворі), не покидали помешкань і скористалися трансляціями богослужінь через телебачення, інтернет чи радіо, під час яких відбудеться освячення пасхальних страв…».

До того ж, якщо віряни все-таки приходитимуть на подвір’я поза храмами, вони повинні дотримуватися рекомендованої дистанції 2 м та усіх карантинних норм (у т. ч. носіння захисної маски).

«У такому випадку кожен зокрема несе особисту відповідальність за дотримання санітарних вимог», – наголошує священник.

Окрім того, у Велику П’ятницю у всіх храмах виставлять Святу Плащаницю, але обійдуться без процесій. Вірні зможуть її вшанувати, споглядаючи і творячи лише малий поясний поклін, при цьому не торкаючись руками і не цілуючи її. Причому скупчуватися людям у групи понад 10 осіб не можна, підкреслив кир Василій Семенюк.

Якщо ви все-таки прийдете, аби освятити пасхальні страви, священники будуть готові здійснити освячення у суботу на церковному подвір’ї. Однак цей ритуал отці у Тернополі також будуть проводити за умов дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Натомість у малих містечках і селах освячення пасхальних страв може, наприклад, відбуватися біля помешкань вірних. Втім, влаштовувати святкові прогулянки і бучні святкування отець не радить.

«…Закликаємо вірних у пасхальний час утриматися від відвідин цвинтарів, – йдеться далі у посланні Василія Семенюка. – Священники не будуть служити панахид на цвинтарях у пасхальні дні. Цю традицію цього року у зв’язку з карантином переносимо на свято П’ятидесятниці (Зелені свята)…».

До речі, із Великоднім посланням архиєпископа і митрополита Василія Семенюка можна ознайомитися ТУТ.

Фото з на офіційного сайту Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ)

Вибір читачів за тиждень

Відео