З апельсиновим соком, насінням та узваром: 5 цікавих рецептів куті на Святвечір
У народі вважають: чим багатша ця страва, тим більше щастя та добробуту чекатиме сім’ю
Кутя - найважливіша страва на Святвечір, з якої розпочинається пісне застілля. Її зазвичай готують з тих злаків, які ростуть в нашій місцевості. У народі вважають, що чим багатша ця страва, тим більше щастя та добробуту чекатиме сім’ю в новому році. Є чимало варіацій куті. Пропонуємо підбірку від Терену. Обирайте рецепт для себе!
Класична кутя
Інгредієнти:
- Пшениця - 200 грамів
- Вода (узвар) - 3 стакани
- Сіль - щіпка
- Мак - 120 грамів
- Мед - 1 столова ложка
- Родзинки - 100-125 грам
- Обсмажені волоські горіхи - 2 столові ложки
Приготування:
Пшеницю промити і перебрати. Залити водою, додати дрібку солі, варити до м'якості. Мак залити окропом на 15-20 хвилин, відлити через сито і збити блендером. Родзинки залити окропом на 20 хвилин. Пшеницю перекласти в миску і остудити, додати мак, родзинки, подрібнені горіхи. Густоту регулюємо, доливаючи остиглої кип'яченої води (можна використовувати узвар). Після цього додати столову ложку меду.
Читайте також: Що приготувати на Святвечір: рецепти 12 страв
Кутя з рису
Інгредієнти:
- Рис – 1,5 склянки
- Горіхи – 0,5 склянки
- Мак – 1 склянка
- Родзинки – 0,5 склянки
- Мед за смаком
Приготування:
Круглозернистий рис промийте, процідіть та залийте водою у співвідношенні 1:2. Покладіть на вогонь та варіть рис до готовності. Мак поставте в окріп на 2 години та подрібніть його за допомогою блендера. Родзинки необхідно залити гарячою водою та залишити на пів години. Готовий рис висипте в миску, додайте мак, горіхи, родзинки. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.
Багата кутя
Інгредієнти:
- Пшениця – 1 склянка
- Вода – 4 склянки
- Вершкове масло – 50 грамів
- Мед – 2-3 столові ложки
- Мак – 2 столові ложки
- Волоські горіхи, мигдаль – жменя
- Гарбузове та соняшникове насіння – 2 столові ложки
- Курага – 100 грамів
- Родзинки – жменя
- Узвар (або кип'ячена вода) – 100-200 мл.
Приготування:
Заливаємо пшеницю на ніч водою. Зранку зливаємо воду і варимо зерно протягом години. Сухофрукти замочуємо, подрібнюємо їх разом з горіхами. Додаємо в тарілку з зерном масло, сухофрукти, мак. Мед розводимо узваром чи водою і перемішуємо.
Щедра кутя
Інгредієнти:
- Перлова крупа – 1 склянка
- Вода – 2 склянки
- Мед – 2 столові ложки
- Горіхи – 50 грамів
- Родзинки – 50 грамів
- Цукати – 50 грамів
- Мак – 50 грамів
- Соняшникова олія – 2 столові ложки
Приготування:
Варимо перловку у двох склянках води. Наприкінці додаємо соняшникову олію та тримаємо на вогні ще дві хвилини. Додаємо мак, горіхи і сухофрукти. Наприкінці додаємо мед.
Кутя з рису з апельсиновим соком
Інгредієнти:
- Рис - 1 стакан
- Сік апельсиновий - 2,5 стакани
- Родзинки - 100 грамів
- Курага - 100 грамів
- Фундук - 100 грамів
- Мигдаль - 100 грамів
- Чорнослив - 3 штуки
- Мед - 1,5 столові ложки
Приготування:
Рис потрібно промити, пересипати в каструлю, в якій буде варитися. Залити апельсиновим соком. Перекласти на вогонь і варити до готовності. Фундук і мигдаль обсмажте на сухій сковорідці, наріжте їх невеликими шматочками та пересипте все у тарілку. Курагу також потрібно нарізати невеликими шматочками та подрібнити чорнослив. У готовий рис висипати родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед та добре перемішати.
Читайте також: Зерно, мед, мак, горіхи: скільки коштує зварити кутю у Тернополі.
Фото з відкритих джерел