Олег Снітовський

Громада на Тернопільщині зустріла учасників прес-туру (фото)

Заставка01 (Copy)

Тернопільські журналісти та представники громад з Прикарпаття відвідали Зборівську міську ОТГ  

Із кращою практикою процесу децентралізації ознайомилися тернопільські журналісти та представники громад з Івано-Франківщини під час відвідин Зборівської міської об’єднаної територіальної громади.

04 (Copy)
04 (Copy)

Прес-тур організувало Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України, яке очолює виконавчий директор Ігор Гірчак.

Зборівський міський голова Руслан Максимів, презентуючи міську ОТГ, відверто поділився із присутніми думками, щодо набутого досвіду утворення громади і серйозних переваг, які дало подібне об’єднання.

- Свого часу ми вирішили створити громаду, тому що серед іншого, зрозуміли, що маємо шанс скористатися коштами, які виділяє держава. Ми це думали зробити ще раніше, але не всі сільські ради хотіли об’єднуватися, - розповідає Руслан Максимів.

01 (Copy)
01 (Copy)

- Нині до нашої ОТГ входять навіть сільські ради з іншого району, всього ж - 38 населених пунктів, в яких мешкає 16 тис жителів. Скажу відверто, хто вчасно не вступив в об’єднану громаду, той втратив дуже багато можливостей для поліпшення свого добробуту і благополуччя. Узагалі, як би ми десь на рік раніше утворили нашу громаду, то мали б, за попередніми підрахунками, десь до 9 млн грн із держбюджету на свій розвиток, - стверджує міський голова.

Він повідомив, що бюджет Зборівської міської ОТГ за минулий рік сягнув 80 млн грн. Це разом із субвенціями, дотаціями, залученням інших коштів. Тут одразу ж, як започаткували громаду, створили свій відділ освіти, культури, молоді і спорту. Там є один керівник, одна бухгалтерія.

Серед основних завдань, які ставить нині перед собою громада -  поточний та капітальний ремонти доріг. Цього року

у Зборові оновили три дороги і ще чотири планують зробити, тривають ремонти шляхів і в сільській місцевості теж.

02 (Copy)
02 (Copy)

- Щодо шкіл, - продовжує Зборівський міський голова Руслан Максимів, - то основна проблема – перекриття дахів. Маємо такі навчальні заклади, де є дуже мало дітей, скажімо 50 школярів. Могли б їх довозити в інші школи, але батьки не хочуть цього. Тому доводимо до пуття кожен навчальний заклад, де є навіть мало учнів.

03 (Copy)
03 (Copy)

Кілька слів про дитячі садки. У минулому році відкрили дитячий садочок у селі Оліїв. Повністю зробили внутрішній ремонт, поставили твердопаливний котел, економія велика. Також у селі Жабиня відремонтували фасад дитячого садка. Маємо у Зборові два дитячих заклади. Там почали із облаштування санвузлів. Активно замінюємо вікна та двері, бо дуже великі тепловтрати. Фактично, у всіх закладах освіти повністю поміняли  вікна. На свій баланс взяли заклади освіти та позашкільної освіти, у тому числі, музичну школу. Ремонт там  триває, новий фасад вже є. Вирішили створити у музичній школі  студію звукозапису. Спочатку не всі депутати розуміли, для чого це все.

05 (Copy)
05 (Copy)

Справа у тому, що нині діти хочуть брати участь у різноманітних конкурсах, телешоу, музичних програмах. Але для цього їм потрібні фонограми. Тож доводилося їздити у Тернопіль, платити немалі кошти для звукозапису.

10 (Copy)
10 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

12 (Copy)
12 (Copy)

- Отож, коли відкрили таку студію у нас, ми навіть не думали, що стільки дітей будуть звертатися туди для звукозапису. Почали купувати за кошти громади інструменти, бо для музичної школи їх роками ніхто не закупляв. І, знаєте, одразу ж збільшилась кількість бажаючих піти у музичну школу. Ми цього року сюди запрошуємо додатково ще двох педагогів, бо їх зараз не вистачає на ту кількість дітей, яких тут понад 200, - розповідає Руслан Максимів.

Зупинився він і на такому важливому аспекті у життєдіяльності громади, яким є забезпечення технікою.

- Почали з того, що придбали екскаватор. Було багато критики, заперечень. Мовляв, навіщо нам екскаватор? Але ми розуміли, що поступаємо правильно. Бо коли є своя техніка, нікого не потрібно просити, справжній господар повинен мати все своє. Друге, що ми придбали – грейдер. Знову ж, навіть в області дивувалися, навіщо нам грейдер? Так, для Зборова, можливо і не потрібен. Але ж у нас – 38 сіл, населених пунктів, де немає асфальтованих доріг, де постійно потрібно брати в оренду техніку, просити в когось, щоб вирівняти чи підсипати дороги. І ми одразу ж переконалися в ефективності такої техніки. Більше того, тепер ми її даємо іноді в оренду. За одну годину роботи грейдера в бюджет громади надходить 750 грн. Закупили і новий сміттєвоз.

08 (Copy)
08 (Copy)

- Серйозно зайнялися реконструкцією вуличного освітлення. Коли села до нас приєдналися, то ми побачили, що в деяких взагалі освітлення як такого, немає. Зараз воно там є. Готуємо ще один проект щодо заміни вуличного освітлення на енергозберігаючі світильники. Це поки що стосується усіх центральних вулиць як Зборова, так і сіл, - каже Зборівський міський голова Руслан Максимів.

Розповів він і про реконструкцію систем опалення, перехід на твердопаливні котли, що дає суттєву економію бюджетних коштів.

Не забувають у Зборівській ОТГ і про спорт. Тут облаштували два спортивних майданчики, один з яких будували спільно всією громадою, яка і фінансує зі свого бюджету футбольну команду. Минулого року для неї виділили 200 тис грн, з районного бюджету на їхнє утримання додали ше 150 тис грн. У Зборові облаштували сквер Героїв Небесної Сотні. Засновник компанії «Агропродсервіс», а нині – народний депутат України Іван Чайківський профінансував встановлення пам’ятника із зображенням Спасителя.

Щодо додаткових надходжень у бюджет громади, то тут вважають, що передача земельних ділянок за межами населеного пункту, у користування ОТГ – дуже правильний крок. Такі землі громада віддає в оренду. Так, цього року виставили на аукціон 65 гектарів землі сільськогосподарського призначення з правом оренди І переможець заплатив 780 тисяч гривень. А цього ж не було колись. Відтепер така сума щорічно поступатиме у бюджет громади. Ще один аукціон провели у рамках проекту створення сімейно-відпочинкового комплексу. Є серйозний інвестор, який хоче будувати  у місті басейн, ресторан та розважальний комплекс. Цього року виставлятимуть на аукціони ще 350 га на право оренди. Знову ж будуть додаткові кошти. А ще - на території громади діє три вітрогенератори, планують встановити ще шість, закінчено будівництво автомийки, а це – теж нові надходження у бюджет ОТГ.

06 (Copy)
06 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

13 (Copy)
13 (Copy)

Під час прес-туру його учасники оглянули оновлений танцювальний зал Зборівського будинку культури, дитсадок, ознайомилися із позитивними змінами у сфері освіти, дорожньої інфраструктури.

Окрім цього, журналісти та представники ОТГ з Прикарпаття відвідали загальноосвітню школу I-III ступенів №2 у Зборові, Зборівську гімназію, де мали можливість побачити відремонтовані фасади, дахи, класи, які хоч зараз готові приймати школярів.

17 (Copy)
17 (Copy)

18 (Copy)
18 (Copy)

19 (Copy)
19 (Copy)

Це ж стосується й Олієва, де і школа, і дитячий садок – після ремонтів за кошти громади, стали справжньою окрасою села.

09 (Copy)
09 (Copy)

15 (Copy)
15 (Copy)

20 (Copy)
20 (Copy)

Учасники прес-туру зійшлися на думці, що Зборівська міська ОТГ – приклад того, що коли керівник уміє згуртувати колектив однодумів, а реальні плани намічуються колегіально й поступово реалізовуються спільними зусиллями, тоді й приходить позитивний результат – поліпшення добробуту та благополуччя кожного жителя громади.

16 (Copy)
16 (Copy)

Організатори прес-туру – Тернопільське регіональне відділення Асоціації міст України. Поїздка відбулася в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео