Віра Олександрович

На катастрофічне недофінансування медичних закладів нарікають на Тернопільщині (фото)

Осесія3

Кілька питань, що безпосередньо стосувалися сфери охорони здоров’я, були у порядку денному сесії Тернопільської обласної ради 18 серпня.

Насамперед депутати вирішили прийняти звернення щодо недофінансування вторинної медичної ланки. Окрім того, політики погодилися, що для Тернопільського обласного клінічного онкологічного диспансеру треба придбати медичний лінійний прискорювач.

Нагадаємо, 4-те засідання 2-ї сесії було дійсно рекордним, адже депутати встигли розглянути близько 130 питань. Серед них були і звернення. Так, обранці жителів Тернопільщини вимагали від Кабінету Міністрів і Національної служби здоров’я України терміново переглянути тарифи та коефіцієнти, відповідно до яких розраховують фінансування реальної вартості надання медичних послуг. Окрім того, на думку наших політиків, варто передбачити прозорий механізм визначення зарплати медичних працівників.

У документі, за який дали 48 «за», зокрема, йшлося (цитуємо): «…Затверджені у постанові тарифи на медичні послуги не покривають їхньої собівартості, оскільки у договорах з Національною службою здоров’я України застосовуються понижуючі коефіцієнти, які у свою чергу, ще значно знижують ці тарифи. Це призводить до катастрофічного недофінансування закладів охорони здоров’я і неможливості виконання покладених на них функцій. Наслідком недофінансування є скорочення медичних працівників і закриття медичних закладів…».

НСЗУ, на думку політиків, при нарахуванні коштів до розрахунку бере глобальну ставку, а не базову, тобто фінансування відбувається не за кількістю наданих послуг за минулий місяць, а беруться показники за 2020 рік, коли діяли карантинні обмеження. А вони призвели до зменшення кількості пацієнтів, що користувалися медичними послугами.

«Наголошуємо, із 1 квітня 2021 року перестав діяти пакет перехідного фінансування («33 пакет»), за яким медичні працівники «вторинного» рівня надання медичної допомоги отримували доплати до зарплати, - йдеться далі у зверненні. - …різко зменшилась зарплата медпрацівників, що нівелює престижність цих професій, тим самим прирівнює їх до рівня технічних працівників…».

Осесія1
Осесія1

Згодом депутатський корпус більшістю голосів підтримав проект рішення «Про надання комунальному некомерційному підприємству «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» дозволу на отримання кредиту з метою придбання медичного лінійного прискорювача». Договір лікарня матиме із акціонерним товариством «Державний експортно-імпортний банк України».

У рішенні, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Тернопільська облрада бере на себе зобов’язання щодо забезпечення виконання умов кредитного договору, у тому числі за рахунок виділення з обласного бюджету коштів у строки й розмірах, які будуть необхідні для повного і своєчасного виконання умов кредитного договору, протягом терміну його дії…».

На думку політиків, придбання апарату дозволить підвищити якість променевої терапії онкологічних хворих, відповідно до міжнародних протоколів і подальшого розвитку онкологічної служби області.

Окрім того, відповідно до проекту рішення про зміни до бюджету на 2021 рік, 4,5 млн грн спрямували на будівництво корпусу комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер».

Фото з сайту Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео