Віра Олександрович

«Домашні» експрес-тести на COVID-19 не дають повної гарантії, нагадали жителям Тернопільщини

Тести

Чому тести на COVID-19, зроблені в домашніх умовах, не підходять для відвідування громадських закладів і поїздок у громадському транспорті, пояснили у Пресслужбі МОЗ України.

Нагадаємо, нещодавно фахівці повідомили, що жителі Тернопільщини у віці 60+ можуть щепитися бустерною дозою.

- Експрес-тести на COVID-19, зроблені в домашніх умовах, не є чинними для відвідування громадських закладів і поїздок у громадському транспорті, - наголосили у МОЗі. – Так, у продажу можна знайти експрес-тести для домашнього використання. Проте такі тести не дають підстави відвідувати ресторани, кінотеатри, спортивні зали чи користуватись міжрегіональним транспортом в умовах карантину. Для цього підійде лише ПЛР-тест та експрес-тест на антиген, зроблений в лабораторії.

Річ у тім, що ці види тестування дають змогу виявити активну інфекцію. Натомість зроблені вдома експрес-тести для доступу у громадські заклади не підходять із таких причин: - процедура проведення тестування може відбутися із порушеннями, а можливості перевірити, чиї зразки використовували для тесту, - немає; - результати такого тестування не є 100% гарантованими, зокрема і через те, що процедура може бути проведена із порушенням.

Проте такі типи тестів можна використовувати для самоконтролю. Окрім того, їх можуть запроваджувати у певних приватних структурах для такої перевірки персоналу. Причому у випадку позитивного результату необхідно відразу звертатися до медичного закладу для підтвердження результатів ПЛР-методом.

Довідка. Більше про різницю тестів на COVID-19 читайте за посиланням.

Фото зі сторінки Міністерстві охорони здоров'я України у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео