Орест Сарматський

Холодна весна допомагає українським аграріям

Погодні умови сприятливі для весняно-польових робіт

Затяжна весна грає на руку українським аграріям, адже через прохолодну погоду, особливо в центральних та північних областях, весняні польові роботи та посівну дещо відтермінували.

Це дає фермерам та аграрним компаніям додатковий час, щоб підготуватися та накопичити ресурси. До того ж такі морози, які фіксуються зараз, не мають зашкодити посівам озимих культур, повідомляє SEEDS.

– Погода дає нам часовий люфт. Навіть за інших рівних обставин рівень промерзання ґрунту не дозволило би нам поки що вийти повноцінно в поле. Масштабний старт весняних польових робіт — кінець березня, а в деяких областях — навіть перша декада квітня. Звісно, реальна дата залежатиме від швидкості наростання тепла та кількості опадів, але поки що так. Температурні позначки вночі все ще є від’ємними, а на Півночі та Сході досягають -12-10°С. Чому це гарна новина? Погода дає нам можливість акумулювати ресурси, організувати роботи і при цьому вкластися в оптимальні агрометеорологічні терміни. Наше завдання — максимально використати цей додатковий час, залучити внутрішню й зовнішню допомогу та оптимально підготуватись до виходу в поле, – зазначив міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Серед несприятливих погодних новин – недостатня кількість вологи у ґрунті. І, принаймні до 20 березня, очікувати опадів не варто.

Що ж до стану озимих, то він цілком задовільний.

Фото: SEEDS

Вибір читачів за тиждень

Відео