Ростислав Фук

Хотів орендувати будиночок у Карпатах: житель Тернопільщини втратив кошти через шахраїв

Чоловік, що назвався власником помешкання, вимагав внести передоплату

Із заявою про вчинене щодо нього шахрайство до правоохоронців звернувся житель одного з сіл Тернопільського району. Про це повідомили у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області.

Зі слів 19-річного юнака, оголошення про оренду відпочинкового будинку у селі Поляниця Івано-Франківської області він знайшов на сайті ОЛХ. Чоловік, що назвався власником помешкання, вимагав внести передоплату, на що хлопець погодився. Зі своєї банківської карти він перекинув на чужий рахунок 4 000 гривень. Проте щойно незнайомець отримав кошти - перестав виходити на зв'язок.

Відомості за даним фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські дали кілька порад, як не стати жертвою афер, пов’язаних з орендою житла:

Якщо у вас просять заставу за оренду житла ще до перегляду об’єкта, або стверджують, що внесення передоплати допоможе вам обійти велику чергу на перегляд — краще відмовитись. Скоріш за все орендодавець недобросовісний, а передоплата ніколи не гарантує дотримання угоди.

Звертайте увагу на вартість. Занадто приваблива пропозиція має викликати сумніви. Рекомендуємо уважно вивчити декілька пропозицій, щоб у вас була можливість орієнтуватися на середні ринкові ціни, – кажуть правоохоронці.

Перевіряйте зображення житла на справжність. Зробити це можна за допомогою пошуку фотографій у пошукових системах. Перевіряючи зображення таким чином, ви можете переконатися, чи присутні вони на інших платформах та чи відповідають вказаній інформації.

Зміст оголошення - ще один важливий фактор. Якщо в ньому присутня велика кількість граматичних помилок або, наприклад, російський текст, набраний латиницею, варто бути напоготові. Також перевіряйте вказану адресу житла через Google карти, або інші, – так ви дізнаєтесь, чи існує вказаний будинок, квартира. Також можна подивитись номер телефону автора у пошуковій системі за відгуками. Буває, що користувачі вже стикалися з недобросовісним орендодавцем і писали про це у мережі, – йдеться в повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео