Хто доглядає найстаріше в Україні козацьке кладовище?

козацьке

Впорядкувати найстаріше в Україні козацьке кладовище, що збереглося до сьогодні, напередодні свята Покрови вирішили у Кременеці. Громадська організація «Кременецька екологічна ліга» разом зі студентами Кременецького лісотехнічного коледжу та Кременецького медичного училища ім. Арсена Річинського, при підтримці відділу сім'ї молоді та спорту Кременецької міської ради навела лад на Козацькому «П`ятницькому» кладовищі. До прибирання долучилися й працівники міської ради.

Козацькі могили у Кременці є частиною одного із туристичних маршрутів, який розробила ГО «Кременецька еколога» у рамках грантової програми «Перлини минулого – намисто майбутнього». Згадки про перші поховання козаків на «П`ятницькому кладовищі», як його називали раніше, сягають згідно люстрації 1563 року.

козацьке 1
козацьке 1

У 1995 році на Козацькому цвинтарі встановили пам`ятник у вигляді мальтійського хреста на честь козаків, загиблих під час штурму 1648 року Кременецької фортеці. Товариство охорони пам`яток історії і культури нарахувало на кладовищі 105 могил, як хрестів, так і надгробних плит. Три з них у формі бандур.

Фото зі сторінки Миколи Матвіюка у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео