Тамара Коблик

Художниця з Тернопільщини перетворює військові речі на арт-об'єкти (фото)

Ірина Панашій зосереджується на патріотичній тематиці, щоб підняти дух, показати нашу культуру

Художниці Центру дитячої та юнацької творчості міста Бережани перетворили вже більше десятка артефактів війни на мистецтво. Ці витвори вони передали Благодійному фонду «Покрова» як лоти, які розігрують під час благодійних заходів «Сила народу» для збору коштів на ЗСУ. 

Про це розповіли на сторінці благодійного фонду у фейсбуці.

Ірина Панашій - талановита бережанська художниця. Мисткиня розмалювала дві гільзи, тубус і ящик від патронів. Одну її гільзу переможець аукціону передав до музею в Зборові. За освітою Ірина - реставраторка станкового живопису, працює викладачкою в Центрі дитячої та юнацької творчості міста Бережани і вчителькою малювання в школі.

На одній гільзі я зобразила українку, яка варить борщ, але замість курки тримає двоголового обскубаного орла, замість ножа - шаблю. Цей сюжет я готувала на конкурс марки, - розповідає Ірина. - На другій гільзі - сонях проростає із черепа. На тубусі я намалювала джмелів та квіти. Тубус мені трохи нагадує «джавеліни», а слово «джавеліни» співзвучне з джмелями. Ну а джмелі - це весна, пробудження, квіти. Така у мене асоціація. Металевий ящик від патронів прикрасила вишитим узором із деревом життя. У мене є подібної тематики триптих картин - «ГордаЯ», «Придане» і «Сорочка для коханого».

Розмальовані речі з війни - це мистецтво, адже в них художник вкладає певну думку, емоції, переживання. Війна - важка тема для творчості, тому на картинах не відтворюю пережите нашим народом, бо це - великий біль. Зосереджуюся на патріотичній тематиці, щоб підняти дух, показати нашу культуру. Кожну роботу пропускаю через себе. Війна залишає відбиток у серці кожного українця. Моя родина теж вболіває за долю України: чоловік нині несе службу в ЗСУ, його брат і племінник - на передовій. Віримо в перемогу і робимо все для перемоги! - каже мисткиня.

Нагадаємо, матір азовця розписує квітами гільзи, щоб зібрати кошти захисникам.

Читайте також: Іконописець з Тернопільщини розмальовує гільзи і ящики від снарядів (фото)

Фото зі сторінки благодійного фонду «Покрова» у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео