Олена Чепіль

Художниця з Тернопільщини розмальовує гільзи, які продають на благодійних аукціонах за кордоном (фото)

Мисткиня вважає, що задля перемоги кожен повинен робити те, що вміє найкраще

Воєнну техніку, розбомблені міста та синьо-жовті поля зображає на використаних гільзах художниця з Бережан Віта Білоус. Розмальовані боєприпаси волонтери розігрують на благодійних аукціонах, а кошти передають ЗСУ. Мисткиня вважає, що задля перемоги кожен повинен робити те, що вміє найкраще. 

Якщо я вмію гарно малювати, то чому б не розмальовувати гільзи та ящики від використаних боєприпасів, які зможуть принести чималі кошти. Якщо, до прикладу, якась бабуся вміє в’язати, то чому б не створювати теплі речі нашим захисникам. Зараз кожен українець повинен робити все і у будь-який спосіб для того, аби ми здолали ворога, - каже Віта Білоус. 

Вирішила допомагати своїм талантом

Першу свою гільзу Віта Білоус розмалювала ще у 2015 році, коли була студенткою.

Тоді я навчалася в університеті і нас попросили розмалювати маленькі гільзочки. Цей процес мені запам’ятався і дуже сподобався, але постійно я цим не займалася, - пригадує жінка. 

Проте після 24 лютого 2022 року Віта Білоус зрозуміла, що своїм талантом зможе допомогти захисникам. Відтак почала співпрацювати з волонтерами та благодійними фондами, які розігрували розмальовані гільзи на аукціонах.

Спочатку я малювала гільзи для Благодійного фонду “Покрова”. Волонтери розігрували їх на різноманітних аукціонах серед жителів Тернопільщини. Згодом почала оздоблювати гільзи для волонтера з Бережан. Розмальовані гільзи він також возив на аукціони, а частину розігрували навіть в Іспанії, - розповідає художниця. 

На гільзах Віта Білоус старається зображати воєнну тематику, адже саме такі речі зараз купують найчастіше. Намалювати задумане художниця може як за одну годину, так і за кілька днів. Все залежить від складності роботи.  

Я малюю акриловими фарбами всіх кольорів. Найбільше подобаються дуже імпульсивні малюнки. До прикладу, запам’яталась гільза та ящик від боєприпасів з зображенням палаючої москви, - каже Віта Білоус.

На боєприпасах Віта Білоус любить зображати палаючу москву

Розмалювала вже кілька десятків гільз 

Розмальовувати боєприпаси Віті Білоус також допомагає її чоловік та чотирирічний син.  

Малювати, коли в тебе є маленька дитина, доволі важко. Мій син завжди хоче долучитися до процесу. Одного разу я дозволила йому самостійно розмалювати маленьку гільзу. У нього вийшло доволі гарно. Звісно, там немає конкретного задуму, але все в одному стилі та тональності. Згодом цю гільзу успішно купили на аукціоні, - каже художниця. 

Допомагає художниці розмальовувати гільзи чотирирічний син

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Віта Білоус розмалювала вже кілька десятків гільз різних розмірів. Зараз працює над зображенням знищеного Маріуполя. На боєприпасі жінка також хоче намалювати ворожі ракети, які пролітають над вулицями понівеченого міста.

Фото надані Вітою Білоус

Вибір читачів за тиждень

Відео