Єдина на Тернопільщині обсерваторія відзначила своє п’ятиріччя

Ентузіасти вкладають в Лозівську обсерваторію частинку свого життя, щоб усі охочі змогли побачити красу зоряного неба і почерпнути щось нове про Всесвіт

Лозівська астрономічна обсерваторія відзначає своє перше п’ятиріччя. Її урочисто відкрили 20 червня 2018 року в селі Лозова Байковецької територіальної громади на території місцевої школи. Це перша шкільна сільська автоматизована обсерваторія в Україні, що робить її унікальною. Відкриттям купола і наведенням телескопа на об’єкт в небі в обсерваторії можна керувати дистанційно з кабінету фізики. Днями любителі астрономії Тернопілля зустрілися й обговорили досягнення й подальші плани. Про це пише «Сільський господар».

Ентузіасти вкладають в Лозівську обсерваторію частинку свого життя, щоб усі охочі змогли побачити красу зоряного неба і почерпнути щось нове про Всесвіт.  

Лозівська обсерваторія – астрономічна перлина нашого краю й окраса Лозови. Упродовж п’яти років вона  гостинно приймає відвідувачів з усіх куточків України, закордонні делегації, проводить цікаві заходи, – розповіла Тетяна Свинарик-Іващенко. – Тут астролюбителі мають змогу отримати чудові астрофото, дискутувати на наукові теми і поглиблювати свої знання про Всесвіт.  


Працювати з телескопами ЛАО мали змогу діти, які відвідували астрономічні гуртки у місцевій школі. Через активну фазу російсько-української війни гуртки поки призупинили роботу. Сподіваємося, після завершення війни вони знову функціонуватимуть.  

Упродовж цих п’яти років любителі астрономії Тернопільщини почали накопичувати книжковий фонд ЛАО зі своїх домашніх колекцій.

Імпровізована бібліотека ЛАО й надалі поповнюватиметься книгами про астрономію і космос. У цьому аспекті цікавим є досвід співпраці з Сергієм Даниленком, який організовує друк книг на астрономічно-космічну тематику. Незабаром до бібліотеки ЛАО надійдуть книги «Астрономія для дітей» Ольги Шибки і «Жага космосу» Роберта Зубріна. Нині готують до  видання україномовний астрономічний атлас-довідник «Путівник зоряним небом», створений учасниками клубу «ТерАстро» і впорядкованого Володимиром Крісою.  


Іванна ГОШІЙ 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео