Віра Олександрович

Ігор Гайдук: «Підприємці на Тернопільщині мали цілий місяць, щоб підготуватися до локдауну»

Гайдук_ф

Близько 12 тисяч осіб на Тернопільщині отримали до 8-ми тисяч гривень виплати від держави через посилення карантинних обмежень на період із 8 до 24 січня. До того ж, підприємці мали змогу скористатися й іншими видами допомог.

Саме таку цифру повідомив заступник голови Тернопільської обласної адміністрації Ігор Гайдук після перемовин із тернопільськими підприємцями, які виступили проти введення локдауну. Варто зауважити, що думку підприємців вислухали ще 10 січня на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС). Позицію протестувальників там захищала керівниця профспілки підприємців Тернопільського Центрального ринку Наталія Шоломейчук.

Шоломейчук
Шоломейчук

Втім, тоді знайти компроміс не вдалося, тому й відбувся пікет. Однак чиновник нагадав, що у зв'язку із запланованим посиленням карантинних обмежень у січні наймані працівники і фізичні особи-підприємці могли звернутися за отриманням відповідної матеріальної допомоги. Вона могла сягати 8 тис. грн.

– Постанову видали ще 9 грудня 2020 р. Відповідно, був аж місяць, щоб підготуватися до локдауну і зголоситися по допомогу, – уточнює Ігор Гайдук. – Станом на 31 грудня 2020 року за матеріальними виплатами звернулося 8 тисяч 826 фізичних осіб-підприємців і 7 тисяч 406 найманих працівників Причому 6 тисяч 711 фізичних осіб-підприємців і 5 тисяч 86 найманих працівників вже отримали таку одноразову матеріальну допомогу.

Нагадаємо, обсяг такої виплати залежав від розміру офіційної зарплати працівника. Тому розмір виплати у Службі зайнятості, куди подавали документи, розраховували індивідуально.

– Окрім того, хочу нагадати, що торік фізичним особам-підприємцям виплачували допомогу на дітей, – додає чиновник. – На Тернопіллі 2,8 тисяч підприємців отримали загальну суму 41,3 млн грн. Натомість на малечу до 6-ти років виплачували по 1 779 грн, а на дітей від 6 до 10 років – по 2 218 грн. Це доводить, що ми із розумінням ставимося, до потреб не тільки підприємців, а й їхніх дітей.

За словами Ігоря Гайдука, на Тернопіллі також у 2020-му виплатили одноразову матеріальну допомогу 157 роботодавцям на понад 2 тисячі працівників. Загальна сума сягнула 8,8 млн грн. Діє і державна програма кредитування бізнесу під назвою «Доступні кредити 5/7/9». Нею у нашому краї вже скористалися 229 суб’єктів, які уклали угоди на 650 млн грн.

– На додаток до цього відбувалася й одноразову компенсацію єдиного соціального внеску для суб'єктів господарювання, – зазначає пан Гайдук. – Так, сплату ЄСВ компенсували 65-ти суб'єктам господарювання на загальну суму 2,7 млн грн.

До слова, в ОДА наполягли: дотримуватися посиленого карантину повинні всі, а проблемні питання представники влади і протестувальники зможуть узгодити під час зустрічі керівництва ОДА з власниками бізнесу краю. На це засідання завтра, 12 січня, підприємці підготують свої прохання. У тексті буде і розділ про пільги, яких вони вимагають. Таке ж звернення, за інформацією ініціаторів протесту, передадуть до поліції і зареєструють у Тернопільській міській раді.

Фото з трансляції Т1 Новини - YouTube, а також надане пресслужбою ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео