Ростислав Фук

Історичне рішення: УГКЦ переходить на новий календарний стиль

У 2023-му році УГКЦ відзначатиме Різдво за григоріанським календарем - 25 грудня. Однак парафіям, які ще не готові до змін, залишать можливість літургійного життя за юліанським календарем до 2025-го року

Із 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, оприлюднивши рішення Архиєрейського Синоду. Про це  повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Так, узявши до уваги численні прохання вірян та провівши попередні консультації із духовенством та чернецтвом церкви, Синод постановив:

  1. УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії.
  2. Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

Нагадаємо, 3 лютого на синоді Православної Церкви України дозволили використання новоюліанського календаря.

До слова, опитування про дату святкування Різдва в Україні провели у застосунку «Дія». Більшість опитаних обрали 25 грудня.

Читайте також: «З того дня ми всі змінилися»: Блаженніший Святослав у Тернополі розповів про ранок 24 лютого. 

Фото ugcc.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео