Дарія Шевченко

Іван Чайківський пропонує «зелені коридори» для експорту українського збіжжя на західних кордонах

Відповідне звернення до Уряду прийняли з ініціативи Івана Чайківського на засіданні аграрного комітету Парламенту

Аби збільшити експорт українського збіжжя передусім ріпаку – необхідно створити «зелені коридори» на західних кордонах. Це сприятиме збільшенню об’ємів постачання врожаю в європейські країни та пришвидшенню експорту.

Народний депутат України Іван Чайківський наголосив, що у питанні збільшення експортного потенціалу через західні кордони Україні допомагають європейські колеги. Зокрема, Республіка Польща виступила одним із гарантів в отриманні надійних транзитних коридорів для експорту української аграрної продукції. Відповідні домовленості є на рівні Міністрів.

Однак, зі слів нардепа, проблеми у питаннях експорту українського врожаю досі існують.

Реалії показують, що на кордонах, практично на всіх точках пропуску утворені десятикілометрові черги. Перед засіданням комітету, я особисто спілкувався з водіями на кордоні та представниками української митниці, бачив ці черги. Проблему можна вирішити лише за рахунок двосторонньої урядової співпраці. Тому ми просимо український Уряд збільшити зусилля для пришвидшення пропуску зерновозів з українським урожаєм, - каже Іван Чайківський. - Менший час в дорозі суттєво здешевить вартість логістичних послуг, що при вкрай низькій ціні на зерно, дозволить аграріям акумулювати кошти на посівну озимих.

Іван Чайківський зазначив, що ріпак, який є стратегічною сировиною для виробництва біопалива, здатен зменшити енергетичну залежність країн ЄС від країни-агресора. Крім того, план ЄС щодо подолання залежності від російських ресурсів і збільшення частки відновлюваної енергії до 45% до 2030 року передбачає активне використання біопалива. 

Зазвичай лише 12 відсотків врожаю ріпаку в Україні переробляється всередині країни, а решта експортується як насіння. Це відповідно забезпечувало стабільні валютні надходження. Однак, в умовах російської агресії подальше зберігання ріпаку неможливе через руйнування логістичних шляхів в середині країни та браку вільних місць.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео