Ростислав Фук

Із Тернопільщини намагалися незаконно вивезти до США культурні цінності 3-18 століть

Культурні та історичні цінності вилучили до винесення судом рішення у справах

Київські митники вилучили з кількох міжнародних поштових відправлень 11 стародавніх автентичних предметів особистого благочестя і особистого вжитку археологічного походження. Прямували вони з Тернопільщини до США, повідомляють на сайті Державної митної служби України.

Одинадцять металевих предметів, що знаходилися у міжнародному відправленні, експерти ідентифікували як: бронзова підвіска-булла ІІІ ст. н.е., яка належить до черняхівської культури; сім бронзових натільних хрестиків і два ґудзики часів Русі – ХІ-ХІІІ ст. та мідний ажурний ґудзик ХVІІІ ст. Всі предмети мають культурну цінність.

З-поміж виявленого вирізняються три предмети: рідкісний литий хрестик-тільник, з розміщеними в його центрі чотирма великими кільцями; хрестик з гравіруванням у вигляді соляних знаків - такими хрестами завершується хронологічний розвиток так званих хрестів скандинавського типу; а також цікавим є гудзик з конусоподібним перевернутим тулубом, що належить до малодослідженого типу (такі трапляються здебільшого на грабіжницьких інтернет-аукціонах), - йдеться в повідомленні.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам не надали.

Стосовно громадян, які відправляли старовинні артефакти за кордон, Київською митницею складено протоколи про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України.

Культурні та історичні цінності вилучили до винесення судом рішення у справах.

Фото Державної митної служби України

Вибір читачів за тиждень

Відео