Олена Чепіль

Оксана Пришляк: «Хочу змінити стереотип, що місце собаки у будці на ланцюгу, адже ми відповідаємо за тих, кого приручили» (фото)

0стм т

Оксана Пришляк – працівниця збаразького національного заповідника «Замки Тернопілля», яка професійно займається кінологією й має 18 улюбленців-собак. Журналістці «Терену» вдалось поспілкуватись із жінкою та дізнатись про особливості різних порід собак, їх щоденний догляд та чому саме цих улюбленців обрала Оксана.

- Доброго дня, Оксано! Розкажіть, будь ласка, чи давно почали захоплюватись собаками?

- Собаками захоплююсь з самого дитинства. Професійно почала займатись кінологією з моменту придбання у 2010 році першої породистої собаки з родоводом породи шар-пей, тоді мене і затягнуло в світ кінології, виставок, змагань.

0оаслмо
0оаслмо

- З якими породами собак працюєте зараз?

- З 2015 року всі собаки мого розведення, тобто народжені у мене, мають приставку розплідника «From Zbarazh Castle». Зараз займаюсь такими породами, як сибірський хаскі, чау-чау, шар-пей, цвергпінчер та цвергшнауцер.

- Чи берете разом з улюбленцями участь у змаганнях серед собак?

- Так, мої собаки досить часто беруть участь у різноманітних виставках й конкурсах. Такі заходи відбуваються по всій Україні і по цілому світу, загалом. Організовуються такі змагання практично у кожному обласному центрі, тривають близько 1-3 дні. На найголовніших київських виставках збирається декілька тисяч собак, а в нас, в Тернополі, завжди близько 500 собак.

Суддя у кожній породі обирає найкращого представника. Оцінюють собак по відповідності до стандарту породи. Собака має бути фізично і психологічно здоровою. Участь мають право брати лише чистокровні собаки з родоводом та паспортом, з щепленнями віком від 3 місяців. Є декілька вікових категорій у змаганнях: 3-6 місяців – це клас бебі, 6-9 – клас цуценят, 9-18 місяців – юніори, 18 і далі – відкритий клас, після 8 років – клас ветеранів.

рп
рп

- Як готуєте собачок до цих конкурсів?

- Особливу увагу судді приділяють грумінгу. Перед кожною виставкою собаку миють спеціальними шампунями і кондиціонерами, відповідно до типу шерсті, іноді, навіть стрижуть. Зараз у Тернополі діє багато грумінг-салонів, де собак готують до виставок. Я ж своїх собак купаю і мию сама, так як являюсь і грумером також. Проходила по цій сфері навчання в Одесі та Тернополі.

Також із тваринами працюють лендлери – це люди, які вчать собак правильно бігати по рингах, стояти, вчать спокійно сприймати атмосферу виставки, гарно себе поводити, тощо. Цей процес вимагає великої праці і тренувань. Замало купити породисту собаку з документами, адже потрібно ще і багато сил та затрат, аби виростити з неї чемпіона.

Як я вже раніше писала, суддя обирає кращого представника кожної породи і вже потім вони змагаються між собою на best in show, де обирають кращого собаку серед усіх представлених порід.

- Яка улюблена порода?

- Без сумнівно чау-чау. Я довго підбирала породи собак, мріяла про хаскі і коли нарешті мрія здійснилась, була захоплена цією породою. Але все ж, з появою чау-чау, моя думка кардинально змінилась. Саме ця порода – моя від а до я, навіть не зважаючи на складний грумінг, нюанси в утриманні та харчуванні. Чау-чау завоювали моє серце раз і назавжди.

0ирвимс
0ирвимс

- Скільки зараз домашніх улюбленців у Вас?

- Загалом всіх собак у мене 18: 6 хаскі, 4 чау-чау, 4 шарпеї, 3 цвергпінчери і 1 цвергшнауцер.

- Чи не проти Ваші рідні до такої кількості собачок? Як ставляться до цього захоплення?

- Звісно є нюанси, не всі мене розуміють. Часто чую в свою адресу насмішки, але є багато й однодумців, яким дякую за підтримку. Також безмежно вдячна і своїй мамі, яка завжди готова підстрахувати і прийти на допомогу.

0

- Скільки часу й коштів щомісячно приділяєте улюбленцям?

- Стосовно вартості сказати важко, однозначно чимало. Догляд займає весь мій вільний час, часто це буває 27 на 7, особливо коли малі цуцики. В мої обов’язки входить годівля. Кожна порода, а часом і окрема собака, вимагає індивідуального підходу до вибору корму. Також обов’язково має відбутись вакцинація, особливо цуценят. Займаюсь регулярним вет-контролем, особливо якщо собака захворіє. Велике місце має й купання, сушка, стрижка, гігієна, прибирання після улюбленців звісно, їхній вигул і соціалізація, заняття по підготовці до виставок тощо. Особливо затратно коли є цуцики. Часто мене запитують: «чому у вас дорого? Я знайшов дешевше». Коли починаєш пояснювати затрати на догляд, людям стає дивно, адже це ж дав їжі зі столу і все. Цуцики вимагають такого ж догляду, як маленькі діти, особливо коли їх декілька. Потрібно і завезти свою дівчинку до кавалера, і годувати її два місяці спец кормами з посиленим вмістом вітамінів, прийняти роди. Іноді дуже важко сидіти цілодобово біля мами і новонароджених та годувати їх, потім починати перший прикорм, карантин, бо це ж малі цуценята без щеплень, поїздка в клуб де їх оглянуть, видадуть всім документи. А це не малі кошти... І вже після цього собачки готові до переїзду в нові домівки.

- Слухняні вони у Вас?

- Не дресирую професійно, адже на це бракує часу. Вони знають звичайні команди для того, щоб із собаками було комфортно гуляти, пересуватись містом та громадським транспортом, їздити на виставки та просто жити разом.

- Фотографії собак робите самі?

- Так, сама. Цьому ремеслу довелось навчитись коли потрібно було гарно сфотографувати цуциків, а не було кому. Купила професійний фотоапарат і навчилась, також навчилась роботі з різними редакторськими програмами, аби фото вийшли гарними, зробити презентацію для кожного виводку цуциків.

0оаоавм
0оаоавм

- Що саме Вас захоплює в собаках?

- Їхня любов і відданість. Вони люблять просто так, не вміють зраджувати, обожнюють за те, що я є, незалежно від настрою, вигляду, фігури тощо. Собаки віддають всіх себе, і часто люди цього не усвідомлюють. Для нас – це просто собаки, частина нашого життя, а для собак життя – це ми. Вони вчать нас вірності, любові прощення і просто наповнюють світ добром. Дуже хочу змінити стереотип, що місце собаки у будці на ланцюгу, адже ми відповідаємо за тих, кого приручили.

Фото надані Оксаною Пришляк

Вибір читачів за тиждень

Відео