Віра Олександрович

Тернопільщина дивує: 25 вересня рішення прийняли, а 20 жовтня вже скасували (фото)

Сесія

Жодна сесія Тернопільської обласної ради 6-го скликання не минала без ситуацій, що змушували дивуватися всю громаду краю. Традицію депутати підтримали і на засіданні 20 жовтня.

Нагадаємо, того дня політики працювали менш як дві години. Втім, вони все-таки встигли зробити те, через що, по суті, і збиралися.

Овчарук
Овчарук

Перше, на що варто звернути увагу, це – рішення про зміни до Регламенту Тернопільської обласної ради 6-го скликання. Як не дивно, ухвалу, якої вимагає закон, затвердили «під завісу». Голова обласної ради Віктор Овчарук пояснив, що проекти рішень тепер треба оприлюднювати не пізніше, як за 10 днів. «За» врешті проголосували 35 депутатів.

Також на сесії визнання нечинним… власне рішення. Йдеться про пропозицію щодо реорганізації Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату у структурний підрозділ обласного ліцею «Знамення». Лише 25 вересня депутати на цей крок погодилися, а після спротиву батьків і громадськості «дали задню».

Пінь
Пінь

Скасувати рішення просив особисто голова фракції ВО «Батьківщина» Михайло Пінь. Йому довелося пояснити дещо своїм колегам, аби вони проголосували «за».

- Нещодавно відбулося засідання тимчасової комісії, створеної, відповідно до розпорядження голови Тернопільської обласної ради від 5 жовтня за №141 «Про утворення комісії Тернопільської обласної ради щодо вивчення питання подальшого функціонування Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів Тернопільської обласної ради», - каже пан Пінь. – Протокол формується. Наголошую, наше рішення не завізоване у законний термін, тому ми його скасовуємо, як не виконане. 

У роботі комісії, за його словами, взяли участь представники усіх фракцій облради, заступник начальника обласного управління освіти і науки, представники трудового колективу Тернопільської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів, представники батьківського комітету та інші. Вони й рекомендували сесії прийняти рішення про визнання таким, що втратило чинність рішення від 25.09.2020 р. Депутатів це переконало. Вони дослухалися до рекомендацій і не з першого разу, але дали 33 «за».

- Хочу вас запевнити, що, голосуючи за реорганізацію, ми не мали на думці нічого поганого, - каже перший заступник голови облради Василь Деревляний.

Президія2
Президія2

Окрім того, на сесії внесли зміни до обласного бюджету на 2020 рік. Що ухвалили? Ніхто у залі не уточнював. Без обговорення депутати проголосували «в цілому» - 35 «за». На один голос менше політики дали за рішення про нагородження грамотою Верховної Ради медика комунальної установи обласної ради. Натомість 33 «за» ледве «нашкребли» під час ухвалення рішення про «Питання об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області». Один із пунктів навіть довелося вилучити.

Зауважимо також, що у листопаді депутати хочуть заслухати інформацію чиновників обласної держадміністрації про «секретний» візит на Тернопілля Міністра культури та інформації Олександра Ткаченка. Без уваги тоді не залишиться і оприлюднений у ЗМІ факт отримання хабара Володимиром Трушем. Той випадок стався ще 7 років тому, але радикал Богдан Яциковський впевнений, що отримані документи повинні стати підставою для висловлення недовіри голові ОДА.

Фото з трансляції засідання на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео