Оксана Бучко

Тернополянин радить не везти на подарунок з Африки деяких сувенірів (фото)

205948218_4128542630600220_8987472913791899507_n

Сувеніри у вигляді масок радить не везти з Африки тернополянин Юрій Кульпа. Він все ще перебуває на місії у Конго. Раніше уже розповів, що можна привезти на подарунок з цих територій.

Та один з африканських сувенірів – у вигляді масок – має специфічне значення, тож краще ігнорувати таку знахідку. Це маска, яку місцеве населення пов’язує із переміщенням в інший духовний вимір.

- Африканці вважають, що окрім живих істот та людей, у світі живуть різні духи, - пояснює Юрій Кульпа. - Ними заселені гори, вода і навіть тварини. Існують легенди, що за допомогою африканських масок можна переміститися на якийсь час в інший вимір. При використанні людської маски прощалися з померлим. Присутні могли завести з ним розмову, для того, щоб він встав на правильний шлях перебуваючи в іншому світі. Цей атрибут обов’язково надягали на покійного, коли його ховали.

Африканські маски діляться на різні типи. Вони бувають лицьовими, у вигляді шолома, натільними, буває маска-гребінь, маска-дошка, інші маски. Дізнатися про те, що означає та чи інша маска з дерева можна по тому, як зроблені очні, носові, ротові отвори на ній. Чимале значення має забарвлення і розмір виробу.

У виробництві масок-шоломів використовують дерево. Посередині роблять отвір, із зовнішніх сторін вирізають візерунки. Для налобних масок використовують листя або різні тканини. Для правильної форми виріб фіксується кріпленнями на лобі, продовжує Юрій Кульпа.

Кожна маска використовувалась як ритуал до певної події.

- У натільних масках ходили вагітні жінки, - пояснює тернополянин. - Вони спеціально їх одягали, щоб їх не наврочили. Маска-дошка буває як натільною, так і лицьовою. Вона має пташину форму. Виріб кріпиться на лоб. Для цього не використовують спеціальні кріплення. У виробництві такої маски застосовують тканину, листя якої-небудь міцної рослини. Африканці вірять в те, що у деяких істот велика сила. Для того, щоб знайти її, вони зображують їх на своїх масках. Рибалкам була необхідна маска, для збільшення улову. Також масками користувалися при організації весіль, ритуальних танців. Коли чоловікові надавався певний статус, на нього також одягали маску. Робили це чаклуни, знахарі, віщуни, яких запрошували на заходи.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео