Карпатський фермер розводить майже пів тисячі овець (відео)

В гостях у вівчаря нещодавно побував народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський

Василь Стефурак - Голова ГО «Асоціації вівчарів», найвідоміший вівчар України. Нещодавно в гостях у нього на полонині побував народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський. Своїми враженнями поділився у соцмережі «Фейсбук». 

Василь Стефурак, голова громадської організації «Асоціація вівчарів», вже 10 років займається вівчарством на Коломийщині.

Так, у його господарстві в селі Молодятин не лише вівці та барани. Тут розводять ще й кіз, з молока яких виготовляють крафтові сири. А ще на фермі є коні, собаки та інша живність.

Василь Стефурак показав народному депутату Івану Чайківському увесь процес виготовлення бринзи. 

Тут твориться крафтова економіка, над масштабуванням якої маємо працювати. Україна має бути не лише житницею, але і великим холодильником Європи. Продавати маємо кінцевий продукт, а не сировину, - поділився враженнями Іван Чайківський.

Це молодий сир будз - «біле золото Карпат», як кажуть гуцули, - розповів Василь Стефурак. - Спершу його просушать над ватрою, перетруть, просолять та заб'ють у липову бербеницю (дерев'яна діжечка або барильце для зберігання продуктів - ред.) - отоді це стане товарною бринзою.

Фото та відео Івана Чайківського

Вибір читачів за тиждень

Відео