Анастасія Кисіль

Кіборг з Тернопільщини знявся у фільмі, який здобув золото на кінофестивалі у Польщі (фото)

Ярослав Гавянець не знав, чи зможе поїхати за кордон, оскільки йому як військовослужбовцю заборонено покидати Україну. Коли показав трейлер фільму своєму командиру, він сказав: “Давай, вперед!”

Офіцер з Тернопільщини Ярослав Гавянець представив фільм “Синдром Гамлета” на Міжнародному Краківському кінофестивалі. Кінострічка отримала перше місце.

Фільм “Синдром Гамлета” німецьких режисерів польського походження Ельвіри Невії та Пйотра Росоловського. Вони відомі документалісти,  які отримували премії Каннського кінофестивалю. Також Пйотр Росоловський брав участь у зйомках фільму, який отримав найпрестижнішу нагороду в кінематографі - “Оскар”. Про це розповів Терену військовий, захисник  Донецького аеропорту Ярослав Гавянець, який зіграв у фільмі самого себе.

Цей фільм про покоління молодих людей після Майдану, які тим чи іншим чином дотичні до війни. Фільм про вибір, який вони робили протягом життя та результати цього вибору. У фільмі бере участь 5 різних героїв, - каже він. 

Дивом відпустили за кордон

Документальний фільм “Синдром Гамлета” створений на основі вистави “Ефект Гамлета”, яку представили у 2020 році. У ній також зіграв свою роль Ярослав. 

Фільм “Синдром Гамлета” - це симбіоз класичного та некласичного “Гамлета” з біографіями героїв. Цей фільм про наші репетиції, про те,  як ми створювали виставу, про наші непорозуміння та наш зв'язок, - говорить Ярослав Гавянець.

“Синдром Гамлета” - отримав звання “Найкращий документальний фільм Польщі”

Роботу над стрічкою завершили незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. 

Мені запропонували приїхати, але я не знав, чи можу покидати Україну, оскільки я військовослужбовець. Тоді я показав трейлер фільму своєму командиру. Він сказав: “Давай, вперед”, - пригадує Ярослав. 

“Синдром Гамлета” отримав звання “Найкращий документальний фільм Польщі”. Також його нагородили за кращу продюсерську роботу, а студентське журі визнало його кращим фільмом кінофестивалю. 

Натовпи глядачів, чудові емоції та овації стоячи супроводжували польську прем'єру нашого фільму «Синдром Гамлета» під час церемонії відкриття Краківського кіно. Особливо нас порадувала присутність одного з наших героїв Славіка, який в останній момент єдиний отримав пропуск від української армії та став свідком того, що відбувається на фронті. Вже кілька днів Росія знову використовує заборонені фосфорні кулі навколо Попасної і весь світ знову мовчить, - пише на своїй фейсбук-сторінці режисерка Ельвіра Невія. 

Ярослав Гавянець з режисеркою Ельвірою Невією

Попереду - міжнародна прем’єра фільму у Швейцарії

Міжнародна прем’єра фільму ще не відбулася. Її дату оголосять у кінці червня. Проте попередньо відомо, що її планують представити на Міжнародному кінофестивалі у  Швейцарії. 

Це найглибший досвід кіно, який я коли-небудь переживала, - додає польська режисерка-документалістка. 

Впродовж фестивальних днів у Кракові відбуваються покази близько 250 фільмів

Міжнародний Краківський кінофестиваль цього року тривав 29 травня - 5 червня. Цей кінофестиваль присвячений короткометражним, документальним та анімаційним фільмам. Є одним з найважливіших заходів такого типу у Європі. У рамках фестивалю є два конкурси: міжнародний і загальнопольський. В обох беруть участь відібрані короткометражні фільми різних стилів, здебільшого документальні. Від 2007 року в конкурсі беруть участь і повнометражні документальні фільми. Впродовж семи фестивальних днів відбуваються покази близько 250 фільмів.

Захисник із позивним “Маестро”

29-річний Ярослав Гавянець з Копичинців на Чортківщині - український військовик, учасник Революції гідності та російсько-української війни.  Був добровольцем 81-ї бригади десантно-штурмових військ. Вистояв у пеклі Донецького аеропорту, захисників якого за незламність у народі назвали “кіборгами”. Три тижні був у полоні. 

На війні у Ярослава був позивний «Маестро», адже він завжди із задоволенням співав своїм побратимам пісні під гітару. До війни вчився на актора драмтеатру, мріяв пов’язати своє життя зі сценою. У січні 2022 року виступив в ХII-му сезоні шоу “Голос країни” із піснею «Тебе це може вбити» гурту «Скай». Під час сліпого прослуховування його обрала співачка Ольга Полякова, яка й стала його тренеркою. Через повномасштабну війну конкурс тимчасово призупинив роботу. 

Поки є можливість, хочу здійснити цю маленьку мрію – побути хоч на мить тим, ким би я міг бути, якщо б не війна, - розповідав Ярослав Гавянець на музичному шоу. 

Як повідомляють у Тернопільському обласному центрі комплектування та соціальної підтримки, нині Ярослав Гавянець - офіцер, командир роти одного з районних центрів комплектування Тернопільської області. Він завжди мав велике бажання пов`язати своє життя з військовою службою та ніколи не забував про творчість.

- Перед самим початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, Ярослав завершив навчання і отримав офіцерське звання. Тому під час презентації фільму «Синдром Гамлета» на Краківському кінофестивалі, в інтерв`ю та на інших майданчиках намагався донести до присутніх інформацію про війну в Україні, про підтримку та допомогу з боку європейських країн, яка так необхідна нам для перемоги над ворогом, - йдеться у повідомленні. 

Ярослав Гавянець нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, лауреат конкурсу «Людина року» 2018. Батько двох донечок. 

Фото Ельвіри Невії

Вибір читачів за тиждень

Відео