Анастасія Кисіль

Кліщі: чим небезпечні та як вберегтися від них

В області зареєстровано 56 видів комах і кліщів, які можуть бути переносниками інфекційних та паразитарних хвороб

Тернопільська область належить до району масового поширення гнусу та інших небезпечних комах і кліщів. Тому в Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповідають про небезпеку, яку несуть кліщі, та як врятуватися від цих паразитів.

Після відпочинку у лісі, парку можуть залишитися не лише незабутні враження та спогади, а й цілий букет хвороб.

Під час масового їх нападу, який приходиться на весняно-літній період, знижується продуктивність господарства та працездатність населення, що призводить до економічних збитків і порушення нормального відпочинку людей, - йдеться в дописі.

У Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб зауважують, актуальною проблемою для області є хвороба Лайма. Висока чисельність іксодових кліщів у довкіллі, тривалий (7-8 місяців) епідемічний сезон, пов'язаний з періодом активності переносників, щорічне збільшення кількості територій, де реєструється хвороба Лайма, ріст захворюваності населення свідчать про те, що в області сформувався стійкий осередок Лайм-бореліозу, який має тенденцію до розширення і становить небезпеку для здоров’я населення.

Хвороба Лайма це розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус інфікованих кліщів. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються. Інкубаційний період від інфікування до появи симптомів зазвичай сягає 1-2 тижні, але він може бути значно меншим (декілька днів), чи довшим (місяць і більше), - повідомляє ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України»

До ранніх проявів хвороби відносяться гарячка, головний біль, слабкість та характерна висипка у вигляді почервоніння навколо місця покусу, яке з часом збільшується. Якщо хворобу не лікувати, то в патологічний процес можуть бути задіяні суглоби, серце, а також нервова система. В більшості випадків, коли лікування проводиться на ранніх стадіях хвороби, вказані симптоми ліквідуються. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до хронізації, коли хвороба важко піддається лікуванню і може стати причиною інвалідності.

Актуальною проблемою для Тернопільської області є хвороба Лайма

Зараження на хворобу Лайма відбувається через укус кліща, що нападає на людину під час відвідування лісу, парків, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. 

Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Звичайно, дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в місці покусу з’являється припухлість, свербіння, почервоніння, - пишуть ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України».

Для видалення кліща, що присмоктався, необхідно звернутись до територіальної поліклініки або травмпункту. 

При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: слід змастити кліща олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом, - йдеться в дописі.

Кліщі, які були зняті, повинні бути негайно знищені (спалені). В жодному випадку не можна викидати кліщів в сад, на смітник, адже після кровосмоктання самка кліща якраз зможе дати покоління (до 2000 екземплярів) на тій території, де її викинули. Якщо у Вас є така можливість принесіть такого кліща на обстеження у міське відділення ДУ«Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Протягом найближчого часу, після зняття кліща, постраждалій особі необхідно звернутись до лікаря – інфекціоніста для консультації та лікування.

Засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров’я:

- при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;

- само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

- місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 метрів;

- вома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

- для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати дозволені репеленти (препарати, що відлякують кліщів), які реалізуються через торгівельну мережу.

До слова, Терен уже писав раніше про те, як вберегтися від кліщів

Фото: ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео