«Ключ у кишені: великі письменники з малих міст» - у Тернополі представили книгу про Бучач (фоторепортаж)

DSC_8176 (Copy)

Другий день фестивалю «Ї» в Бункермузі розпочали із письменниками Андрієм Любкою, Мар'яною Максим'як та Романом Малиновським. Розмова йшла про те, що книга, яка вийшла, і є ключем у кишені. Це результат роботи літературної резиденції у Бучачі.

Розмова тривала про малі міста, міста Галичини та письменників з малих міст. Письменники, які народилися і писали про містечка, які мали змогу ожити у творах. Таким завданням була література. Це короткотермінова резиденція, проходила у цікавому формат для авторів, які мали змогу побувати в Бучачі, відчути й побачити це місто. Місто зараз настільки відрізняється від того, яким був в часи другої Світової війни.

DSC_8162 (Copy)
DSC_8162 (Copy)

Роман Малиновський представляв проект «Моно», це стосується письменників, різних містечок, які формують літературне бачення.

- «Моно» - субєктивний проект. Кілька років тому я був на проекті, темою якого була «Польсько-українська культура». Проект «Моно», над яким я зараз працюю, досліджує питання ідентичності, і воно виглядає цікавішим в контексті літератури, - розповідає Роман Малиновський. - Я спілкувався з перекладачами цих письменників українською, їх шестеро і кожному з них я ставив одні й ті самі запитання, які стосуються Шульца, Вінсенза і т.п. Виходить така поліфонія і таким чином ми починаємо бачити ідентичність цих авторів по-іншому.

DSC_8165 (Copy)
DSC_8165 (Copy)

Говорили також про людину, яка має найбільше письменницьких заслуг і є єдиним лауреатом «Нобелівської премії з літератури» в Україні – Шмуел Йосеф Агнон.

- Агнон є частиною цього міста, його спадщиною. Він невіддільна частина, яку неможливо витерти, - ділиться Мар’яна Максим’як. - Ти читаєш в текстах те, що не можеш побачити наочно. Ти відновлюєш в уяві певні локації. Минулого року була інвентаризація цвинтаря. Цікавий факт – знайшли могилу матері Агнона. Кожного разу по-новому відкриваються це місто.

Андрій Любка взяв участь, він не мешкає постійно там і мав можливість дослідити творчість Агнона.

DSC_8166 (Copy)
DSC_8166 (Copy)

- Мені цікаво перебувати в Бучачі. Я знав, що є Агнон, що є такий великий письменник. Ніколи раніше його не читав і це доля багатьох письменників, що ми не знаємо про них. Мені здалось, що читати книжку Агнона - це можливість знайти щось втрачене, це настільки інша територія, в порівняні з тим, що описує Агнон, і в порівняні з тим, де він жив. 

Він описує Бучач і єврейське життя в цьому місті. І якщо є дві згадки про українців, то це добре. Для нього цього світу не існує, він живе в такому самоствореному «Гетто», в якому є свої правила, будівлі у центрі, які притягують населення з околиць. Зараз ми маємо тут лише українців. Місто Бучач маленьке і читаючи, я відчував самотність, і тому моє враження наклалось на настрій. - «Ключ в кишені» – книга про те, що нам потрібно знайти той ключ, місто у тій повноті по розповідях Агнона. Бучач був тримістом, в якому було три різних міста, і не йдеться про занурення в культури. Ми зараз цим зловживаємо. Висновок, який ми можемо зробити із нашого співжиття, – невтішний, про нашу недокультурність.

DSC_8171 (Copy)
DSC_8171 (Copy)

Андрій Любка розповів, що заслуга Агнона в тому, що він «наніс» на мапу культуру, місто, яких уже немає, зниклі, цивілізацію, яка зникла. Автор зміг зафіксувати втрачені спалахи. Це книга про те, що ми вже втратили…

В кінці презентації Андрій Любка ще прочитав уривок власного перекладу. Усім охочим книгу подарували безкоштовно. Поціновувачі літератури мали ще змогу отримати автограф від улюблених письменників.

Фото Мистецького фестивалю «Ї»

Вибір читачів за тиждень

Відео