Віра Олександрович

Кому і на що дістануться гроші, які розподілили на Тернопільщині (фото)

Понад 82 мільйони гривень додали до бюджету Тернопільської області на 2019 рік. Таке рішення ухвалили під час другого засідання 11-ї сесії обласної ради.

Причому успішно розподілити відразу вдалося субвенцію, що надійшла із державного бюджету для шкіл Тернопільщини. Нагадаємо, зібрання депутатів відбулося у Тернополі 16 квітня. За робочий день політики встигли прийняти чимало рішень (читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Сесія1
Сесія1

Отже, питання «Про внесення змін до бюджету Тернопільської області на 2019 рік» було одним із ключових на цьому засіданні. Адже із розподілом коштів не можна було гаяти час. Дісталися вони багатьом, але найбільше грошей, а це - майже 47 мільйонів, перепало освіті. Причина - впровадження Концепції «Нової української школи» у 2019 р.

- Майже 37 мільйонів із цієї суми – це оснащення шкільних закладів комп’ютерами і мультимедійною технікою на умовах співфінансування, - розповідає директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. – Наша частка співфінансування – 10% від суми, яку виділила держава. Окрім того ми отримали майже 10 млн грн на підвищення кваліфікації педагогів НУШ. Наступне – 1,4 млн грн для інклюзивної освіти. І майже 800 тис. грн – це гроші на оснащення кабінетів математично-природничого спрямування.

Що цікаво, за внесення змін до бюджету проголосували 43 присутніх депутати. Причому це рішення прийняли одноголосно.

- «Проти» - нуль, «утрималися» - нуль, - із радістю оголосив голова обласної ради Віктор Овчарук, озвучуючи результат, зафіксований у протоколі про голосування.

Депутати
Депутати

Варто уточнити, що власне субвенцію Тернопілля отримало у розмірі 43-х мільйонів гривень (решта – співфінансування із місцевих бюджетів). Як виявилося, саме за ці кошти область нещодавно «насварили» у Міністерстві освіти і науки. Мовляв, гроші «зависли», а відтак - органи місцевого самоврядування не можуть вчасно розпочати закупівлю парт та іншого обладнання для класів «Нової української школи». Втім, Віктор Овчарук спростував цю інформацію.

Президія
Президія

- Я зробив розслідування. Виявилося, що тільки 8 квітня зайшов лист від обласної держадміністрації про те, що є кошти субвенції для початкових класів, - каже він. - Уже 10 числа ми терміново скликали комісію і 16 квітня винесли питання на сесію. Звідки взялися звинувачення, що Тернопільська обласна рада зволікає, що є небезпека, що діти не отримають парти і решта, мені не відомо. За 8 днів ми провели всю процедуру, необхідну для розподілу коштів.

Нагадаю, навчатися за програмою «Нової української школи» першокласники на Тернопільщині розпочали у 2018-му. Цього року реформу планували продовжити.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео