Євгенія Цебрій

«Констанца для України»: як румунське місто подало руку допомоги біженцям (фото)

У громадському центрі в Конастанці не лише надають всебічну допомогу біженцям, а й працевлаштували понад десяток українських фахівчинь

Прихистком для тисяч українських біженців, а це переважно жінки з дітьми, стало приморське місто Констанца в Румунії. Тут створили центр «Констанца для України», де різні громадські організації, об’єднавшись, допомагають українським мігрантам.  Більшість із них – це жителі Миколаєва, Херсону, Одеси. Серед партнерів центру - представництво Міжнародної організація з міграції. 

Центр розпочав свою роботу восени і вже став осередком для українців, які рятуючись від війни, поселилися у Констанці. Тут надають інформаційну, соціальну допомогу. А також організовують різні заходи для дітей та молоді, аби вони в новому місті могли знайти для себе цікаве заняття та відволіктися.

Занаття для української молоді в Констанці нещодавно провів художник Dan Perjovschi, який малює на стінах мистецьких закладів з усього світу

 Арт-терапія, вивчення іноземних мов, йога-студія

 У нашому кол-центрі надають всю потрібну інформацію про можливості для біженців. Тут є курси англійської і румунської мови, працює йога-студія, проводять різні освітні заходи для дітей. Наприклад, заняття з арт-терапії та живопису, музичної терапії,  - розповідає президент Асоціації Центру громадянських ресурсів, лідер команди громадського центру «Констанца для України» Космін Барзан.

Музична терапія для дітей: заняття із гри на барабанах

 Також у центрі працюють психологи, тут готові надати медичну і матеріальну допомогу.

Даємо ваучери на 250 лей на особу. Це разова допомога на придбання продуктів харчування. Крім того, кожен заповнює соціальну анкету і таким чином ми розуміємо, які потреби має індивідуально кожна людина. Можемо навіть допомогти із працевлаштуванням, а також потім моніторимо, як людина інтегрувалася на цій роботі, - говорить координатор центру.

Щодня у центр приходять більше сотні українських біженців. Одні - за інформаційною чи психологічною підтримкою, інші на різноманітні семінари і майстер-класи. Так, останнім часом тут провели чимало заходів для дітей та молоді. Вони виготовляли різдвяно-новорічні композиції, розмальовували сумки-шопери, вчилися грати на барабанах. А нещодавно у Констанцу приїжджав художник Dan Perjovschi, який малює на стінах мистецьких закладів з усього світу. І він провів творче заняття з українськими дітьми та молоддю.

Робота додає сили

До слова, за останній час команда центру «Констанца для України» виросла з трьох людей до 30-ти. І більша частина команди - це біженки з України, яких тут працевлаштували.

Це 15 жінок різних професій – педагогині, соціальні працівниці, психологині, інструкторка з йоги, логопед, - каже Космін Барзан.

Екскурсія українських біженців з Констанци до пам'яток природи та історії Румунії

Серед біженок, які працюють у центрі – фітнес-тренерка та інструкторка з йоги Юлія Ласкаржевська з Маріуполя, яка з родиною знайшла прихисток у Констанці. У березні Юлія дивом вирвалася з під-обстрілів і тепер починає життя в новій країні. Каже, робота додає сили і відволікає від тривожних думок.

У Маріуполі Юлія 18 років пропрацювала у будинку дитячої та юнацької творчості. 

Там займалося понад тисячу дітей. Лише у моєму колективі танцювало 120 діток віком від 3 до 16 років. Тепер немає ні цього будинку, ні роботи, - все зруйнували окупанти, - каже жінка і зізнається, що у неї в рюкзаку досі лежить свічка, запальничка і шоколадний батончик. Саме такий набір плюс консерва був у кожного члена її сім’ї, коли вони переховувалися від обстрілів у Маріуполі.

Юлія Ласкаржевська з вихованцями

Зараз Юлія працює вчителькою фізкультури в українській школі та фітнес-тренеркою у центрі для біженців у Констанці. А також розпочала власну справу у новому місті - орендувала зал, де проводить заняття з танців для українських дітей. Не забуває і про своїх вихованців, з якими працювала у Маріуполі. Більшість із них повиїжджали у різні міста і як тільки почали виходити на зв'язок, взялася займатися з ними онлайн і зараз підключаються навіть діти з окупованих територій, які не змогли виїхати.

Адаптуватися було неважко

Також роботу у громадському центрі в Констанці знайшла Мар’яна з Києва.  Вона працює координаторкою кол-центру і виконує обов’язки соціальної працівниці. Жінка виїхала з двома дітьми ще на початку повномасштабної війни - після того, як почали бомбити лівий берег столиці. У червні приїхала до Констанци.  Однак це курортне місто, і влітку тут розпочався відпочивальний сезон, тому квартиру знайти було важко. Відтак жінка тимчасово переїхала до Німеччини. Однак Констанца дуже сподобалася Мар’яні, і вона повернулася сюди у вересні, де знайшла житло за програмою 50х20. А упродовж тижня – і роботу.

В Україні я працювала у громадській організації, то ж з подібною діяльністю вже знайома. У мене ступінь магістра міжнародних економічних, добре знаю англійську і ці знання мені тут дуже пригодилися, - каже Мар’яна.

Заняття з дітьми у центрі "Констанца для України"

Адаптуватися в Румунії їй було неважко. Це сусідня з Україною країна і багато з чим ми навіть схожі, помітила жінка. Робота їй подобається, адже вона любить спілкуватися з людьми.

Діти Мар’яни навчаються онлайн в українській школи, а також відвідують позашкільні гуртки в Констанці.  

Ми вирішили, що діти не підуть вчитися в румунську школу, бо маємо надію якнайшвидше повернутися додому. Дякую румунській владі і народу, які так нам допомагають, але я українка і хочу жити в своїй Богом даній землі. Та навіть якщо вже буду дома, обов’язково приїжджатиму в Констанцу на море, адже встигла полюбити це красиве місто.  

Румунія готова і надалі допомагати

Зауважимо, що за останній місяць кількість українських біженців у Румунії зросла на кілька тисяч. Жінки з дітьми їдуть сюди через масовані ракетні обстріли енергетичної інфраструктури та неможливість жити в умовах блекауту, без опалення, а в деяких містах і без водопостачання.

Якщо станом на вересень загальна кількість громадян України на території Румунії оцінювалася в районі 85 тисяч, то останні цифри говорять про трохи більше, ніж 90 тисяч. Зростання є і очікуємо, що ця тенденція буде зберігатися, - каже Надзвичайний і Повноважний Посол України в Румунії Ігор Прокопчук. -  І місцеві структури готові до того, що кількість біженців може зростати. Тому це не стане несподіванкою. І люди, які прибувають, так само отримають всю необхідну підтримку, яку тут надавали і раніше.

Частина українських громадян, які приїхали в Румунію, працевлаштувалися. Але це невелика цифра, зазначає посол.

Якщо подивитися ті опитування, які проводять міжнародні організації, які працюють в Румунії, то вони вказують на те, що українці прагнуть якомога швидше повернутися додому. І це треба мати на увазі, коли йдеться про питання щодо працевлаштовуються. Тому що передусім настрій такий: щоб завершилася війна, щоб були звільнені території і щоб була можливість повернутися додому. І якщо таку позицію транслювати на ситуацію в Румунії, тоді ми маємо те, що працевлаштування тут потребує знання румунської мови. А щоб вивчити мову, яка значно відрізняється від української та слов’янських мов, потрібно багато часу. Тому кількість людей, які знайшли роботу в Румунії на даний час не є значною, - зазначає Ігор Прокопчук.  

Якщо до початку повномасштабної війни близько 4 тисяч громадян України були офіційно працевлаштовані на території Румунії, то влітку, згідно з цифрами, які подавала румунська влада, таких людей було близько шести тисяч.

 Читайте також: Кошти, продукти, житло, освіта, медпослуги: як Румунія допомагає біженцям з України. 

 Довідка

Щоб взяти участь у заходах, які організовує «Констанца для України», потрібно звернутися за номером телефону у кол-центрі (+4) 0377 30 30 30. Також оператори нададуть всю інформацію про те, як облаштуватися в новій країні. Телефонні розмови ведуться українською, румунською та англійською мовами.

Графік роботи центру: понеділок-п'ятниця, 09.00-17.00. Адреса: м. Констанца, бульвар Братіану, 5.

 Матеріал створений за участі CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції. 

Фото з фейсбук-сторінки  Constanța pentru Ucraina

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео