Корисно для тернополян: що робити, якщо за кордоном втратили паспорт

68451487_383659845669093_5388674245410684928_o

Відправляючись у поїздку за кордон, необхідно спланувати не лише деталі самої поїздки. Слід продумати можливі форс-мажори, зокрема, втрату документів.

Сьогодні розповім, що і як робити у випадку згуби паспорта за кордоном.

В першу чергу - не слід піддаватися емоціям. Варто згадати свої маршрути, чи не було поблизу підозрілих осіб тощо. Опісля - одразу ж направляйте в найближчий відділок поліції. Там необхідно:

- скласти заяву про втрату або крадіжку паспорта (у тексті вказуйте візи, які були проставлені закордоном, перерахуйте весь список загублених документів і вкажіть можливе місце пропажі);

- отримати завірену ксерокопію протоколу і берегти її як зіницю ока (без неї не видадуть тимчасовий дозвіл на виїзд – як підтвердження того, що у Вас немає закордонного паспорта. Тут вам можуть видати дві різні довідки: про крадіжку або втрату документа);

- дізнатися контакти й місце розташування найближчого консульства України, посольства або дипломатичного представництва.

Можливі проблеми:

- протокол про втрату/крадіжку паспорта можуть видати місцевою мовою, а в більшості консульств вимагають її саме англійською. У цьому випадку потрібно зробити нотаріально завірений переклад;

- співробітники поліції часто і зовсім не розуміють англійської (особливо в далеких екзотичних країнах), тому будьте пильні, щоб вам видали правильну довідку і нічого не наплутали. За можливості - знайдіть перекладача.

Тепер - у посольство. Там необхідно:

- заповнити заяву-анкету для отримання тимчасового свідоцтва особи на повернення в Україну;

- надати службовцям всю необхідну документацію:

1. Довідка з поліції, підтвердження своєї особи та громадянства (для цього підійде копія внутрішнього або закордонного паспорта, водійські права і т.п.).

2. Квитанція про сплату консульського збору (сума може коливатися від 20 до 100 євро).

3. Дві фотокартки 3,5 х 4,5 см.

- отримати свій «квиток» додому – свідоцтво про повернення, яке передбачає виліт з країни протягом 15-30 днів з моменту видачі.

Можливі проблеми:

- якщо ви не маєте інших документів, щоб підтвердити свою особу (внутрішній паспорт, водійські права тощо), не панікуйте – знайдіть двох земляків, які також відпочивають в цій країні. Надавши внутрішній і закордонний паспорти, а також завірені нотаріусом копії, вони можуть стати так званими свідками і підтвердити Вашу особу. У зворотньому випадку – посольство може подати запит вашим родичам або Міністерству внутрішніх справ України на отримання копій документів;

- тимчасове посвідчення особи, видане в посольстві, дає туристу право тільки на повернення в Україну. Придбати з цим актом авіаквитки і перетнути кордони інших країн не вийде;

- якщо Ви загубили закордонний паспорт в одній країні, а авіаквитки на рейс додому заплановані з аеропорту сусідньої держави, тоді в поліцію ідете там, де паспорт втратили, а в посольство там, звідки збираєтесь летіти;

- якщо разом з паспортом ви втратили й гроші, попросіть представників дипустанови піти вам на зустріч і виписати тимчасове свідоцтво безкоштовно. Це можливо!

Відновлення документів по приїзду додому. У вас є 3 дні, щоб звернутися в міграційну службу. Там обміняють тимчасове посвідчення на новий паспорт.

Шпаргалка:

1. Перед поїздкою зробіть копії всіх документів і закиньте собі на Гугл-диск, фото в телефоні чи інше сховище, а також випишіть контакти посольства потрібної країни – шукайте їх на сайті МЗС України.

2. Обов'язково беріть з собою інші документи, які підтверджують вашу особу, наприклад, міжнародні водійські права. І не носіть їх з собою: лишіть в готелі чи в іншому надійному місці. Так уповноважені органи швидше встановлять вашу особу, і це прискорить процес повернення додому!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео