Орест Сарматський

Краєзнавець розповів про німців у степу на Тернопільщині

240672183_1035471337295008_310531943961324911_n (Copy)

Мало хто знає про поселення німців, яке знаходилось на південь від Заздрості поблизу села Панталиха на Теребовлянщині.

Як упевнений краєзнавець Андрій Капуста, багато хто й не чув про таку колонію.

- Називалась німецька колонія в околицях Заздрості - Новий Тичин. Німецькі поселенці називали її Нойнтітшайн («Neutitschein»). Заснували Новий Тичин переселенці з міста Новий Їчин, який німецькою вимовляється теж Нойнтітшайн. Взагалі, Новий Їчин знаходився в чеській Богемії, проте, населяли його, здебільшого, німці. Вважалось, що колонію було засновано в 1835 році. Проте, австрійський дослідник історії німців на території Східної Європи - Мартін Поллек, знайшов факти, що підтверджують заснування колонії нібито в часи австрійського імператора Франца Йосипа ІІ (1764-1790 рр.). Отже, дата заснування колонії «пересуваєтся» мінімум на 45 років. Проте, ця дата не може бути старшою за 1781 рік, коли в Австрійській імперії було видано «Патент на переселення», який гарантував пільги всім переселенцям, - йдеться у дописі.

Автор робить висновок, що Новий Тичин виник між 1781 та 1790 роками. Ще один цікавий факт - у 18 та 19 ст. в нашому краї всі населені пункти та навколишні землі мали своїх власників. Тому німецькі колоністи не могли самостійно переселитись в поля біля Заздрості - вони повинні були отримати дозвіл від власника цих земель. В подібних випадках все відбувалось трішки навпаки - власник запрошував переселенців для поселення в своїх володіннях. Він гарантував їм пільги і кращі умови життя, ніж в корінних жителів. Подібно вчинив барон Конопка, коли запросив у 1819 році на свої землі німецьких колоністів. Хто ж був тим дідичем, завдяки якому з'явився Новий Тичин? Приблизно з 1780 і по 1848 роки власниками цих земель була родина Жевуських-Лянцкоронських. То їм слід «подякувати» за появу нового поселення. Створення німецьких колоній австрійським урядом мало на меті економічне піднесення краю і поповнення державних прибутків. Німці-переселенці мали стати міцним ядром підтримки імперської політики на захоплених східних територіях. Австрійська програма переселення німців у Галичину передбачала значне інвестування із державного бюджету. Мігранти отримували гроші, харчі на дорогу, а з прибуттям на місце поселення - безкоштовну землю, худобу, будівельні матеріали. Для німців виділялись добрі сільськогосподарські угіддя і кращі землі.

- Отож, що отримували переселенці під час поселення в колонії Новий Тичин? Про це достеменно невідомо, але, здебільшого, в подібних випадках родина колоністів отримувала хату, стайню, стодолу, в середньому 15 га землі. А ще колоністи отримували два коня, вола, корову та дві свині. Ви в таке вірите? Я і сам в це не вірю! Отримавши таке добро, натомість переселенці зобов'язані були освоїти нові землі, вирощувати городину, займатись садівництвом. Поселення Новий Тичин було повністю сільськогосподарським. А ще лише за кілька десятків років його жителі ополячились. Сприяло цьому також те, що вони, як і поляки, були католиками (здебільшого, німецькі переселенці були лютеранами, але не в цьому випадку). Проте, колоністи завжди пам'ятали про своє німецьке коріння, - зазначає Андрій Капуста.

Здавалось, що мирному сільському поселенню нічого не могло загрожувати, і з часом Новий Тичин перетворився би на звичайне подільське село - так як інша німецька колонія переросла у Конопківку. Проте, так не сталось... Вже про це та інше читайте невдовзі у «Терені».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео