Орест Сарматський

Кредитування агросектору скоротилось на 9% (Агроновини)

1901 (Copy)

Майже вісім місяців минуло з моменту призначення на посаду аграрного заступника Тараса Висоцького. 

За час його керівництва, згідно статистики за 2019 р., обсяг всіх видів кредитування бізнесу скоротився на 13%, для агросектору на 9%. Про це йдеться у матеріалі «Вісім місяців аграрного заступника Тараса Висоцького що зроблено? Провал за ключовими позиціями».

Сказати, що статистика погана, все ж  не можна. Чому так сталося? Темпи нового кредитування не встигають за темпами погашення старих кредитів. Коло корпоративних позичальників у нас дуже обмежене і не збільшується. Агрохолдинги давно закредитовані, банки більше фокусуються на кредитуванні малого та середнього бізнесу. Але цей сегмент не надто помітний за обсягами. Якщо банк видав сотню нових кредитів фермерам, а водночас отримує погашення кредиту від великого агрохолдингу, загальна сума візуально не збільшиться, а може навіть і зменшиться,  розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Ще одним із факторів вона вважає  торішнє зміцнення гривні, яке «з’їло» основну частину валютних кредитів, які в Україні у статистиці відображаються у гривні.

Експерти сподіваються, що ситуація з кредитуванням виправиться після повноцінного запуску ініційованої Кабінетом міністрів України та Національним банком програми пільгових кредитів під 5-7-9% річних. Наразі вона ще на етапі запуску.  

1902 (Copy)
1902 (Copy)

Пасічники прогнозують недобір меду та пилку

Несприятлива погода, що встановилась в Україні у квітні і травні може призвести до недобору весняних медів та квіткового пилку. 

Про це kurkul.com повідомив пасічник та співвласник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.

Низькі температури, вітер та дощі ускладнюють роботу бджіл по збору нектару та пилку з весняних медоносів плодові сади та кущі,  ріпак, кульбаба, та інших, зазначає пасічник.

На думку експерта, це призведе до недобору весняних медів  до 30%, як мінімум, у кількох регіонах України насамперед  популярного у споживачів «травневого» меду. 

Якщо  похолодання, і особливо, дощі, будуть продовжуватись до кінця травня, це також може вплинути на збір нектару з найбільш цінного медоносу акації, зазначає Валерій Курейко. 

Щодо квіткового пилку, то його можна збирати і протягом літніх місяців, проте більшість пасічників намагаються  не стримувати бджіл під час збору нектару з літніх медоносів, а тому зазвичай активно використовують квітень і травень. Проте, на думку бджоляра, в цьому році, погода не дозволила налагодити нормальний збір пилку  у цей період.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео