Орест Сарматський

Українські фермери можуть заробляти €3-7 тисяч на вирощуванні овочів і фруктів (Агроновини)

1801 (Copy)

Задля розвитку української економіки і мотивування повернення українських заробітчан до України держава повинна стимулювати розвиток малого фермерства. 

Таку думку висловив засновник і власник Групи компаній T.B. Fruit Тарас Барщовский у спецпроекті «Тарас Барщовський: Майже 90% сокової продукції в Україні — це не соки, а нектар» на latifundist.com.

— Щоб підтримувати свої сім'ї і заробляти з гектара не €300 на зерні, а €3-7 тис. на вирощуванні овочів і фруктів і не їздити на заробітки, держава має дати маленький поштовх. Добре було б, щоб ті 4 млрд грн, які відкладені в бюджеті на сільське господарство, направили на розвиток малого фермерства, — зазначив Тарас Барщовський.

За його словами, проблема малого фермерства в тому, що цим питанням ніхто не займається.

— У нас все сільське господарство сприймають, як великого латифундиста. І 10 тис. га для них — ніщо. Але якщо у тебе вже 100 тис. га, то ти в тренді. Тільки питання в тому, яка маржа з гектара при таких масштабах? 100 тис. га — це вбивство українського села, тому що їх обробляє кілька комбайнів, а людям, які живуть в цьому селі, немає місця для роботи, — вважає Тарас Барщовський.

Засновник Групи компаній T.B. Fruit привів приклад Польщі, де середній наділ становить 3-5 га на сім'ю.

— На овочах, якщо з розумом підійти до технології вирощування, цілком можна заробити. Візьмемо, наприклад, червоний буряк. При однаковій площі посіву наші фермери отримують по 10-15 т/га, а поляки — по 90 т/га червоного буряка. Ось вам і ефективність з одного гектара, — підкреслив він.

1102 (Copy)
1102 (Copy)

До України знову завезли турецькі томати з шкідниками

У турецьких томатах на Київщині виявили південноамериканську томатну міль, повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби.

Державними фітосанітарними інспекторами при проведенні фітосанітарного контролю Київської області у вантажі томатів вагою 19,09 т, який надійшов з Туреччини, було виявлено карантинний, обмежено поширений на території України шкідливий організм — південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr.)

За результатами перевірки заражений вантаж було повернуто до країни-експортера.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео