Орест Сарматський

Кредити для малого і середнього бізнесу стануть доступнішими  (Агро-новини)

кв15

Cередній та малий бізнес зможуть отримувати кредити у «Райффайзен Банку Аваль» за лояльнішими умовами.

0601
0601

Передумовою для цього стало підписання у Києві 27 березня угоди про надання гарантій між групою ЄІБ та «Райффайзен Банком Аваль».

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ), що разом утворюють групу ЄІБ, підписали угоду про надання гарантії з «Райффайзен Банком Аваль» щодо підтримки кредитування підприємств малого  та середнього бізнесу (МСБ) на суму €69 млн в рамках ініціативи EU4Business Європейського союзу.

За словами голови правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимира Лавренчука, у 2018 році робочий кредитний портфель банку для малого та середнього бізнесу збільшився на 40%.

«Але цей показник не відповідає очікуванням економіки. Тому що фінансування отримали напрямки економіки та компанії, які мають дуже хороші фінансові показники. Йдеться не лише про аграрний бізнес, а також про машинобудування, логістичні компанії, які мають достатньо передумов для отримання кредитів, зокрема довгострокових», — наголосив Лавренчук.

Банківський експерт розповів, що із майже 1 тисячі наданих з початку року банківських кредитів 350 отримали середні потужні позичальники, а решту — дрібний бізнес.

Підписання угоди дозволить кредитувати клієнтів, які мали недостатньо гарантій щодо застави, тощо. Як зазначив перший заступник голови правління «Райффайзен Банку Аваль» Герхард Бьош, через дуже жорсткі умови підбору позичальника раніше банк був змушений часто відхиляти заявку молодих компаній навіть з цікавими бізнес-планами.

«Найбільшою перевагою оновленої програми є те, що ми зможемо надавати фінансування більшій кількості клієнтів сегменту МСБ, які мають хороший бізнес-план та потребують додаткової підтримки», — наголосив пан Бьош.

В тому числі у банку закликають повторно звертатися позичальників, яким було відмовлено через вказані чинники. Тоді як раніше для отримання кредиту вартість застави мала становити щонайменше 40-50% суми фінансування, то відтепер умови пом'якшено та цю частку зменшено до 25%. Кредити надаватимуться у гривні за чинною ставкою кредитування НБУ строком від 6 місяців до 2 років. Під час подання заявки позичальник має посилатися на програму з Європейським інвестиційним банком.

Підписана угода між групою ЄІБ та «Райффайзен Банком Аваль» дозволить забезпечити гарантії у розмірі 70% для кожного наданого кредиту. Фінансове забезпечення гарантії здійснює Європейський союз через Інвестиційний фонд розвитку добросусідства (Neighbourhood Onvestment Facility) в рамках ініціативи EU4Business («ЄС для бізнесу»).

Розвиток тваринництва в приватному секторі можливий лише за умов кооперації   

Тваринництво в приватних господарствах розвиватиметься лише за умови розвитку кооперації або кластерів, іншого шляху не буде. 

0602
0602

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції.

«Через декілька років утримувати 2-3 корови і виробляти молоко селянам стане невигідно, не буде сенсу цим займатися. Тому єдиний шлях — об’єднання, а в якій формі, то вже інше питання», — зазначила вона.

Ольга Трофімцева порадила проаналізувати досвід інших країн, де такий формат дійсно працює, наприклад, Польщі, Німеччині чи Франції.

«Переконана, що працюватиме (формат об’єднання. — ред.) і в українських умовах, можливо, з іншими модуляціями, але це той шлях, яким потрібно йти», — зазначила Ольга Трофімцева.

Вибір читачів за тиждень

Відео