Орест Сарматський

Київ відреагував на резонансну подію у Тернополі

preview_w640zc0

Людмила Денісова відкрила провадження за фактом нападу на ромський табір на Тернопільщині.

За наявною у Омбудсмена інформацією, ввечері 22 травня радикально налаштовані особи спалили ромський табір, розташований в Великогаївському лісі Тернопільської області. Під час нападу невідомі особи використали вогнепальну зброю та відкрили стрілянину. В цей час у таборі перебували 7 дорослих та більше 30 дітей, які втекли до лісу. Наразі інформація щодо тілесних ушкоджень відсутня, повідомляє прес-служба Омбудсмена

З огляду на те, що у цій ситуації вбачаються явні ознаки дискримінації за національною ознакою та розпалення ворожнечі щодо ромської національної меншини, Уповноважений відкрила провадження щодо цього нападу.

Крім того, Уповноважений направила запит до керівництва Головного управління Національної поліції у Тернопільській області з проханням вжити заходів реагування відповідно до вимог законодавства за означеними фактами.

Водночас, занепокоєння Уповноваженого з прав людини викликає тенденція до збільшення кількості інцидентів на ґрунті нетерпимості до представників ромської національної меншини. Так, на контролі Уповноваженого продовжує перебувати провадження щодо спалення радикально налаштованими особами табору ромів на Лисій горі у Києві, а також схожий випадок у Львові.

На переконання Уповноваженого, такі прояви ксенофобії потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів, зокрема, більш ретельного розслідування, а також вжиття заходів превентивного характеру щодо недопущення таких випадків у майбутньому.

Людмила Денісова закликає громадськість до толерантності, терпимості та недискримінації за будь-яким ознаками - національності, політичних, релігійних та інших переконань, мови, статі, етнічного та соціального походження.

Вибір читачів за тиждень

Відео