«Диво-еліксири, дієти і цілительки - це не працює»: онкохірургиня - про міфи у лікуванні раку

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

Рак - це підступна хвороба, яка має здатність повертатися, але перемога над ним реальна. Про симптоми, міфи та методи лікування хвороби розповіла онкохірургиня Лілія Назарко. Її основним напрямком діяльності є діагностика та лікування доброякісної та злоякісної патології молочної залози. До початку війни лікарка працювала в Тернопільському обласному онкодиспансері та місцевій приватній клініці, а з травня 2022 - в національному інституті раку в Римі.

Рак - це широкий термін, який передбачає спектр захворювань, що виникають внаслідок змін всередині клітин організму, які згодом призводять до неконтрольованого росту, необмеженого поділу та збільшення популяції цих клітин.

У нормі всі клітини організму мають певний термін існування, відповідно, одні клітини помирають, а нові утворюються. Відмінністю ракових клітин є те, що організм «втрачає контроль» над ними та ці клітини набувають безсмертя, - пояснює Лілія Назарко. 

Зокрема, рак можна поділити на дві категорії. Перша з них – спорадичний, тобто рак, який виникає в загальній популяції та не має чіткого зв’язку із випадками раку в сім’ї. Друга – спадковий рак. Він спричинений мутаціями в генах, які батьки можуть передати дітям, і складає всього лиш 5-10% від кількості загальних випадків захворювань на рак. 

Хвороба може виникати та розвиватись в різних органах чи системах. До прикладу, якщо ми легко можемо побачити появу пухлини на шкірі, то рак підшлункової залози, як правило, себе проявляє лише на пізніх стадіях захворювання, коли пухлина виходить за межі органа, - каже лікарка. 

Симптоми хвороби

Є деякі приклади загальних симптомів, які можуть свідчити про рак, продовжує онкохірургиня. Це поява ущільнень, пухлиноподібних, пігментних утворів на тілі (включаючи шкіру, слизові та м’які тканини), втрата апетиту, безпричинне схуднення, загальна слабкість, кровотечі, кашель, утруднене дихання, постійний біль в певних ділянках тіла, зміни розміру і кольору «родимок», ущільнення в молочних залозах, патологічні виділення з грудей, утруднення сечовипускання та нічна пітливість. 

Варто наголосити, що поява таких симптомів може свідчити вже про запущені форми раку, тому важливо притримуватись скринінгових програм та обстежуватись ще до появи будь-яких симптомів, - зазначає лікарка.

Регулярні профілактичні огляди та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Скринінг – це обстеження клінічно здорового населення на предмет виявлення раку на ранніх стадіях, до появи будь-яких симптомів. Якщо говорити про стандартні рекомендації, то, до прикладу, скринінг раку молочної залози варто розпочинати в 40 років, раку шийки матки – з 21, раку кишківника – з 45, раку легень у курців – з 50-ти років. Важливо проконсультуватись зі своїм лікарем щодо оптимального для вас графіку онкоскринінгу.

Від раку не застрахований ніхто, проте важливо пам’ятати: хоча ми не можемо вплинути на нашу спадкову схильність, вік, імунну систему, то як мінімум ми можемо змінити свій стиль життя. Третину випадків захворювань на рак можна уникнути, якщо дотримуватись практичних та доведено ефективних рекомендацій World Health Organisation, - наголошує Лілія Назарко.

Чим раніша діагностика - тим кращі результати

Лікування раку завжди комплексне та залежить від типу пухлини, її локалізації та стадії захворювання. Завдяки новим науковим досягненням у сфері онкології хірурги краще розуміють біологію пухлини та можуть краще передбачити відповідь на лікування тими чи іншими методами. Пріоритетами в лікуванні пацієнтів з раком є персоналізований підхід, базований на міжнародних стандартах лікування, з максимальним збереженням якості життя пацієнта. Жодні народні методи, диво-еліксири та спеціальні дієти рак не лікують. Важливо довіритися своєму лікарю, не боятись ставити запитання та зрозуміти, що рак - це не вирок і впевнено розпочати лікування у спеціалізованому онкологічному центрі. 

І варто завжди пам’ятати, що чим раніше ми діагностуємо захворювання та почнемо лікування, тим кращими будуть результати. Вартість лікування зростає відповідно до стадії захворювання, особливо, коли йдеться про 4-ту стадію раку, де вимагається безперервне проведення спеціалізованої терапії. Завдяки державним програмам, пацієнти можуть отримати її безкоштовно, - розповіла лікарка.

Міфів про рак є дуже багато, але найгірші є ті, які можуть зашкодити. Зокрема, говорять про шкідливість хімієтерапії на противагу рослинним препаратам, лікування раку содою, оцтом, сечею, грибами, сеанси в цілительок чи екстравагантні дієти. Висновок один - це все не працює, наголошує онкохірургиня. Проте пам’ятайте, що перемога над раком реальна, і можна казати про повне одужання пацієнтів, коли пухлину було виявлено на ранній стадії. Але варто зазначити, що рак - це системне захворювання, яке має здатність повертатися, тому навіть через 5-8 років після лікування та стану ремісії можливе виявлення метастазів в інших органів. 

Читайте також: «Змінила погляди на багато речей»: тернополянка розповіла, як поборола рак.

Авторка: Ольга Касько

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео