Тамара Коблик

Як захиститися від раку: поради лікарів

Рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що у третині випадків раку можна запобігти. Водночас щороку в Україні зокрема й у світі загалом кількість випадків раку зростає. Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Киньте палити

За даними ВООЗ, 22% онкохворих людей у світі помирають від раку, який виник внаслідок куріння. А відмовившись від куріння, ви зменшуєте ризик раку на 70%.

Відмовтесь від алкоголю

Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує. Але існує пряма залежність ризику раку від доз алкоголю: що більше спиртних напоїв ви вживаєте, то вищим стає ризик раку.

Дотримуйтесь здорового способу життя

Регулярна фізична активність, підтримка здорової ваги тіла, а також правильне харчування – це ті прості речі, що рятують життя. Доведено, що існує зв'язок між надмірною вагою, ожирінням і багатьма типами раку – стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки і нирок.

Правильно харчуйтесь, щоб зменшити ризик виникнення раку. Передусім у щоденний раціон мають входити фрукти і овочі, а від великої кількості червоного м’яса і м'ясних консерв краще відмовитись.

Регулярна фізична активність надасть не лише додатковий захист від раку, а й покращить здоров’я в цілому.

Здійснюйте профілактику інфекційних хвороб

Нерідко рак виникає внаслідок інфекційних захворювань.

Вірусний гепатит В і С може призвести до розвитку раку печінки, вірус папіломи людини стати причиною раку шийки матки, бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунка. Профілактичні заходи включають вакцинацію та профілактику інфекційних і паразитарних захворювань.

Захищайте шкіру від ультрафіолету

Ультрафіолетове випромінювання, зокрема – сонячне, провокує всі основні типи раку шкіри – різні види карциноми та меланому. Влітку обов'язково використовуйте сонцезахисні засоби, які захистять шкіру від згубного впливу. Канцерогенними також є пристрої для штучного загару.

Проходьте профілактичні огляди

Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров'ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео