Орест Сарматський

Майже 145-річна школа на Тернопільщині відправляє «на пенсію» 19 пічок (фото)

DSC01070

Нову систему опалення впроваджують в одній із найстаріших шкіл в області, у селі Нараїв Бережанського району.

 Школа у Нараєві Бережанського району має поважний вік. Збудована вона ще у 1875 році. І всі оці десятиліття-століття шкільне приміщення площею у близько двох тисяч квадратних метрів, опалювалося п’єцами. Кілька поколінь пам’ятають тут цьоцю Ганю, яка, починаючи із пізньої осені вже о четвертій годині ранку приходила до школи і починала розпалювати пічки, яких тут аж 19! Встигала до 9-ї ранку розпалити у кожній вогонь, аби «пішов дух» у класи…

DSC01079
DSC01079

- Приходили з двору, часто сиділи перший-другий уроки одягнуті, бувало й таке, що чорнило замерзало, бо ми його носили із собою у «невиливайках». Під час уроків підтримували вогонь у печі, підкидали дрова, але все одно, аж так сильно не було тепло. У цю школу ходили мої батьки, відвідувала я, мої діти, - розповідає нинішній директор Нараївської школи Ольга Сімора.

DSC01074
DSC01074

І ось, лише тепер нинішню зиму нараївські школярі зустрінуть у теплі. Адже тут розпочали капітальне будівництво котельні з під навісом та облаштовують нову систему теплопостачання.

- Загальний кошторис проекту – майже 1 млн 130 тис грн. З фонду регіонального розвитку виділено 900 тисяч гривень, співфінансування з місцевого бюджету складає – 226 тисяч гривень. Підрядником є одне із підприємств Тернопільської області, зовнішні та внутрішні роботи проводять паралельно дві бригади. У школі встановлюємо два твердопаливних котли, які обігріватимуть шкільні приміщення площею до двох тисяч квадратних метрів. Потужність котлів – по 75 кВт. Думаю, роботи будуть завершені вже до кінця вересня, - розповів Віктор Кузяк, начальник управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації.

DSC01080
DSC01080

Як стверджують експерти, перехід на альтернативні джерела палива та використання енергозберігаючих технологій таких, як нова система опалення, заміна вікон – дозволять зекономити до 25%  енергетичних ресурсів.

- У нас у школі кілька років тому було понад 300 школярів, зараз   навчається 108 дітей, доїжджають сюди й школярі із навколишніх сіл. То і вони, і їхні батьки дуже задоволені, що відтепер школа буде теплою, - резюмує розмову директор Нараївської школи Ольга Сімора.

Навчальний заклад у Нараєві – одна із тих, реконструкція якого триває за рахунок Фонду регіонального розвитку та співфінансування з місцевого бюджету. За таким принципом у районі оновлюють ще кілька шкіл та дошкільних навчальних закладів. Так, у селі Потутори в школі проводять реконструкцію даху. На виконання цих робіт у нинішньому  році виділено 401,1 тисяч гривень, з цієї суми - 80, 2 тис грн складають кошти місцевого бюджету. Завершити ремонтні роботи тут планують до середини вересня, адже їх левова частка – 92,2% вже виконана. У Потуторській школі навчається 114 учнів, а педколектив - 28 працівників.

У Надрічненській школі проект є більш масштабним: 826,7 тисяч  гривень в селі витратять на реконструкцію даху, системи опалення і паливної – встановлять котел, що працює на альтернативному виді палива. З місцевого бюджету виділено на ці потреби - 165,4 тисяч  гривень. Об’єкт практично готовий до експлуатації, на сьогоднішній день практично вся сума коштів - 780 тисяч гривень  – використана.

Невеличка школа з дитсадком є у селі Урмань. Педколектив тут всього лише 16 осіб, а освіту здобувають 54 учні. Тут вирішили впровадити більш ефективну систему опалення – майже 289 тисяч гривень, з яких 58 тисяч гривень – участь місцевого бюджету, витратять на реконструкцію паливної, де встановлять новий котел. Тернопільське підприємство, яке є головним підрядником на об’єкті, на 90% вже завершило роботи.

У Надрічнянській загальноосвітній школі I—II ступеня проведено реконструкцію даху, системи опалення і паливної з встановленням котла на альтернативний вид палива. А в Рекшинському загальноосвітньому навчальному закладі реконструйовано паливну із встановленням твердопаливного котла, у дошкільному закладі в Урмані проведено реконструкцію паливної з встановленням котла на альтернативний вид палива. Це ж зроблено і в Куропатниках, у Літятині реконструйовано утеплення горищного перекриття.

Всього ж нині з фонду регіонального розвитку фінансуються 54 інвестиційні об’єкти. Загальна сума фінансування — 93,6 млн. грн.

Серед інвестиційних проектів тридцять належить до галузі освіти, вісім — до охорони здоров’я, сім — до ЖКГ, сім — до культури и один — до соціального захисту. Ще один проект стосується приміщення, в якому розміщені відразу клуб, бібліотека та ФАП.

На початок вересня на всіх цих об’єктах використання коштів складає 9,5 млн. грн., що складає приблизно 10 % від загальної суми. Роботи на кількох об’єктах цілковито завершені і з 1 вересня вони вже введені в експлуатацію.

Важливо, що в таких інвестиційних проектах беруть активну участь місцеві ради, сільські громади. Ніхто не ставиться до поліпшення соціальної сфери на селі  споживацьки, очікуючи, що держава має сама повністю взяти на себе усі витрати із ремонту, благоустрою, введення в експлуатацію нових систем опалення.

DSC01095
DSC01095

DSC01097
DSC01097

DSC01096
DSC01096

DSC01076
DSC01076

DSC01069
DSC01069

DSC01094
DSC01094

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео