Тетяна Бакай

Майстрині з Тернопільщини створили ляльки, присвячені Україні (фото)

Побачити авторські ляльки може кожен охочий. Виставка триватиме в обласній бібліотеці для молоді до 10 червня

Авторські ляльки, виготовлені у різних техніках, представив на виставці у обласній бібліотеці для молоді мистецький гурт “Леля”. Шестеро кременецьких майстринь показали свої роботи, присвячені Україні під назвою “Боже, як болить”. Ініціаторкою створення такої виставки  є лялькарка Олена Локатир.

Сьогодні ми привезли у Тернопіль ляльки, які ми виготовляли протягом свого творчого шляху. Об'єдналися у гурт не так давно, але вже встигли показати свою виставку в Кременці і на цьому не зупинимося. Після Тернополя вирушимо у інші міста, - розповідає Олена Локатир.

Майстрині, які взяли участь в проєкті, виготовили ляльки, відобразивши події в Україні від початку повномасштабного вторгнення. 

Це події, які ранили наші серця. Кожна майстриня це відобразили у своїх роботах, - каже майстриня Олена Локатир.

Так, у колекції майстрині Любові Захарків є лялька “Мадонна з київського метро”. Жінка створила її, дізнавшись історію киянки Тетяни. Ця жінка разом із своєї двомісячною дитиною та собакою під час повітряної тривоги ховалися в метрополітені, де й зробили фото, яке згодом поширилося у всіх соцмережах. Любов Захарків одразу після побаченого вирішила відтворити образ цієї жінки у своїй ляльці, як уособлення всіх матерів України у такий непростий час.  

"Мадонна з київського метро"

Серед робіт, які особливо близькі серцю Олені Локатир, - ляльки Катерина і Леся Українка.

Катерину я зробила за мотивами поеми Тараса Шевченка. Ця тема має стосунок і до теперішніх подій, саме тому я і представила цю ляльку на виставці. Це така лялька, яку важко комусь подарувати чи віддати, тому що для мене вона стала особливою і повторити ще одну таку не вийде, - каже пані Олена.

Лялька "Катерина"

Під час відкриття виставки директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Володимир Вермінський вручив майстриням дипломи та побажав творчого натхнення.  

Виставку ляльок можна відвідати до 10 червня за адресою: м. Тернопіль, вулиця Полковника Данила Нечая, 29, Тернопільська обласна бібліотека для молоді.

Читайте також: Леся Українка, королева Бона, Стефанія: майстриня з Тернопільщини створює оригінальні ляльки.

Фото Терену та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео