Євгенія Цебрій

«Мають свої переконання»: скільки працівників тернопільських шкіл та дитсадків відсторонили від роботи

Майже 98% працівників закладів освіти Тернополя вакциновані від COVID-19. Згідно з останніми даними міського управління освіти, близько 40 людей відсторонено від роботи через те, що не мають щеплення. Серед них і вчителі, і вихователі, і працівники техперсоналу, оскільки окремого розмежування, скільки саме педагогів, немає. 

Про це “Терену” повідомила заступниця начальниці управління освіти і науки Тернопільської міськради Ірина Сум. 

- Це можуть бути і сторожі, і прибиральники. У переліку професій чітко прописано, що обов'язковій вакцинації підлягають працівники навчальних закладів, тут немає тільки педагогічних працівників, - пояснює вона. - Ми також спершу проводили моніторинг лише по педпрацівниках, але коли постало питання загалом по працівниках і загалом по вакцинованому населенню, то стало зрозуміло, що ніхто цих розмежувань робити не буде. 

Невакциновані працівники закладів освіти Тернополя повідомлені про відсторонення від роботи. У цей час вони не отримуватимуть зарплату і їм не рахуватиметься робочий стаж. Години педагогів, яких відсторонили, читають інші вчителі. Приміром, якщо це вчитель іноземної мови, а їх є декілька у школі, то заміну знайти цілком можливо. 

- Якщо у людини немає протипоказів до вакцинації і вона цього не зробила, через це керівник її і відсторонив. Чому не вакцинуються? Це якісь особисті переконання, адже у кожного своє бачення щодо вакцинації, - зазначає Сум. 

Нагадаємо, від сьогодні, 8 листопада, набув чинності Наказ Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». 

 

Кого відсторонили, а кого - ні

 

Відсторонення від роботи не стосується тих, хто вже має одну дозу вакцини, наголошує Ірина Сум:

- Для того, щоб відсторонили людину від роботи, вона не повинна мати ніяких підстав для відмови від вакцинації. Якщо людина перехворіла на ковід упродовж останніх трьох місяців, то вона має довідку відтермінування від лікаря, - каже вона. - Якщо в людини є протипокази, вона також має відповідну довідку. Наскільки я поінформована, форма такої довідки ще в процесі затвердження. Але я знаю, що педагоги мають довідки від сімейних лікарів про протипокази, і ми наразі такі документи приймаємо. Таких людей з довідками небагато - всього 19 працівників закладів загальної і середньої освіти, тоді як загальна їх кількість  -  3 тис. 593. Тобто відсоток працівників з протипоказами дуже і дуже малий. Також 28 наших працівників  хворіли кілька днів тому і ще мають 180 днів для того, щоб відтермінували вакцинацію. Жоден ПЛР-тест, жоден  швидкий тест на сьогоднішній день не діє. 

Є ситуації, коли працівники навчальних закладів продовжують хворіти і перебувають на лікарняному з догляду за дитиною чи самі хворіють, хтось у відпустці. Якщо вони невакциновані, то зрозуміло, що вони не відсторонені від роботи, додає Ірина Сум. 

- Хтось перебуває на сесії - завершують магістратуру і мають в межах двох місяців додаткову оплачувану відпустку для підготовки магістерської роботи, - розповідає освітянка. - Ця людина у кількість невакцинованих входить, але видати щодо неї наказ про відсторонення не можемо. Відсторонення стосується виключно людей, які сьогодні мали приступити до роботи, але через те, що вони невакциновані, то їх відсторонили. 

Загалом вакцинальна кампанія у навчальних закладах Тернополя, на думку Ірини Сум, пройшла дуже добре. Особливо хороші показники щеплення серед працівників дитсадків. Там лише 4 людей відсторонено від роботи. 

- Збоїв навчального процесу немає. Школи працюють у звичному режимі, дистанційне навчання організовують лише у тих класах, де є хворі учні. У нас є окремі класи по місту, які переведені на такий режим роботи. 

Скарг про звільнення чи цькування немає

 

Про випадки звільнення чи цькування вчителів через те, що вони невакциновані, - таких скарг у міське управління освіти не надходило. 

- Навіть якщо б такі скарги поступали на «гарячу лінію» Міністерства освіти, то їх надсилали б до нас, щоб надати відповідь. Але у нас таких звернень не було, - говорить Ірина Сум. - Керівники напряму спілкуються зі своїми працівниками. Люди самостійно приймають для себе рішення. Якщо в людини є свої глибокі переконання і вона сама для себе вирішує, що вона хоче звільнитися, тоді вона звільняється. 

До слова, днями про бажання працівника школи звільнитися через відмову від вакцинації написала у Facebook директорка тернопільської школи №28 Лілія Вавринів. Як повідомила вона у соцмережі, зупиняти працівника не бралася:

Працівник школи:

- Я таки не буду вакцинуватися… і пишу заяву на звільнення.

- Пишіть…

Відповіла твердо, і швидко! Не розумію і відмовляюся розуміти! - йдеться у дописі директорки школи. 

Screenshot_20211108-162858 (Copy)
Screenshot_20211108-162858 (Copy)

Ірина Сум зазначає, що невакцинованих працівників навчальних закладів відсторонили на певний період і він нерегламентований. 

- Людина може бути відсторонена на день, два, тиждень, два, місяць, і невідомо, як далі буде, - говорить вона. - Якщо так і не вакцинується, буде рахуватися нашим працівником, який відсторонений. І далі будуть прийматися санкції. Але ми не готові зараз сказати, як це далі буде, і скільки часу триватиме цей наказ МОЗ. Думаю, на рівні уряду будуть затверджувати документи, які даватимуть можливість керівникам приймати наступні рішення щодо тих людей, які невакциновані. 

До речі, у Тернополі є чимало шкіл, де працівники вакциновані на 100%, повідомила Ірина Сум. Це, приміром, школи №16, 22, Тернопільська гімназія №30 у Пронятині, початкова школа №2 і 3, гімназія «Гармонія». Серед дитсадків: № 6,8, 11, 12, 13, 14, 17, 20, 23, 29, 31. Також є садки, де лише по одній людині невакциновано.

Варто зазначити, що на Тернопільщині найвищі показники щеплення серед працівників дитсадків по всій Україні. Принаймні однією дозою вакцинувалися 98 працівників дитсадків області. 

Загалом у сфері освіти Тернопільщини станом на 8 листопада - 94% вакцинованих працівників, повідомляють в обласному управлінні освіти і науки. Скільки відсторонених наразі невідомо - таких даних тут ще не мають. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео