Мер Чорткова: «Наша мета – всі багатоквартирні будинки мають створити ОСББ»

148485246_2804248866502152_1024823804617248808_o

У Чорткові відбулася зустріч представників діючих ОСББ міста та мешканців багатоквартирних будинків, що готуються створити об’єднання, з міським головою Володимиром Шматьком.

Перш за все, очільник громади розповів присутнім про «Програму підтримки та стимулювання ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Чорткова», яка успішно діє в місті ще з 2018 року. Згідно з нею новоутворені ОСББ отримують одноразову фінансову допомогу на вирішення нагальних потреб з утримання будинку. Кошти також можуть отримати ті об’єднання, котрі вже активно працюють, щоб відремонтувати свій будинок.

«Ми повинні рухатися вперед та продовжувати створювати ОСББ. Наша мета - щоб всі багатоквартирні будинки міста створили об’єднання та стали справжніми господарями. Мінімум 25% з числа цих будинків мають стати енергоефективними та термомодернізованими. Влада всяким чином сприятиме мешканцям, котрі готові взяти відповідальність за свою приватну власність та утворити ОСББ.

Попри те, що з бюджету виділяються чималі суми для підтримки ОСББ, всім мешканцям багатоквартирних будинків потрібно зрозуміти, що коштів може не вистачити на всіх. Ми ж не можемо жертвувати ремонтом тротуарів чи встановленням елементів благоустрою задля того, щоб відремонтувати дах у багатоквартирному будинку. Всі мешканці квартир повинні розуміти, що вони є повноцінними власниками цілого будинку (сходової клітки, вхідних дверей, покрівлі), а не лише окремої квартири і за його ремонт відповідальні також вони.

Варто зазначити, що є багато міжнародних грантів, фондів та організацій, котрі готові давати кошти для підтримки успішних ОСББ. Проте вони не хочуть співпрацювати з урядовими організаціями, а бачать своє партнерство виключно з людьми. Саме тому створення асоціації чи громадської організації ОСББ відіграє ключову роль, перша за все, для самих мешканців багатоквартирних будинків», - звернувся до присутніх Володимир Шматько.

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео